Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаДупничани-дарители на кръв за близки вече ще пътуват до Кюстендил

Дупничани-дарители на кръв за близки вече ще пътуват до Кюстендил

Пунктът, където от десетилетия в Дупница се правеше кръвовземане, вече е закрит, потвърди управителят на районната болница в Кюстендил д-р Александър Величков. Досега пунктът там беше филиал на регионалния кръвен център-Кюстендил. Закриването му породи доста реакции и недоволство в Дупница.

Основанието на закриване на пункта за кръвовземане е, че транспортирането на банките кръв до Кюстендил в хладилни чанти създава риск от повреждане на биологичния материал, дори и да се губи кръв. В пункта в Дупница работеше само една сестра, при това пенсионер. Нормативно такъв филиал е недопустим, поясни пред БНР д-р Александър Величков.

Занапред, когато при инциденти се наложи хора да дават кръв, те ще пътуват до Кюстендил, уточни още той: “Близките, които искат да дават кръв, ще дойдат в Кюстендил, ще се вземе кръвта, ще се обработи, за да сме сигурни, че няма да я загубим. Такива са правилата в България, това беше изключение”.

Кръводарителски акции се правят и ще продължат да се правят в Дупница. Те не са прекратявани, каза още д-р Величков.

“Ще се увеличи натовареността, но редът няма да се наруши”, смята завеждащият кръвния център в Кюстендил д-р Десислава Илиева.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Крайно време е да блокираме някоя магистрала и да върнем достойнството на Дупница.Вече ни цакат по всички параграфи

Comments are closed.

Most Popular