Лъсват още подробности за акцията срещу „Клан дел Голфо“! 10 кг. кокаин са били трафикирани от перничанина Божидар Божилов?

Снимки: "24 часа", Reuters

Обвиняемият поиска свобода, не бягал на летището. Софийски градски съд го остави в ареста

Продължава разследването на един от най-големите удари срещу наркомафията в Европа, при който бяха арестувани и двама перничани.

Единият от задържаните е Божидар Божилов. Мъжът е издирван от съда в Триест за трафик на 10 кг от 4,3 –те тона кокаин, заловени при разбиването на колумбийския картел „Клан дел голфо”. Ако бъде признат за виновен, Божилов може да получи до 20 години затвор и 260 000 евро.

Софийският градски съд разгледа мярката на Божидар Божилов по европейската заповед за арест. Съдът наложи най-тежката мярка “задържане под стража”. Причината – има опасност да се укрие и да извърши нови престъпления.

В съдебната зала

мъжът заяви, че работи на черно в строителството.

Божилов поиска превод на български език на заповедта, тъй като не владее английски и италиански. Според източници близки до разследването перничанинът е направил опит да напусне страната през летище София, когато е бил задържан от полицията.

Пред магистратите Божилов заяви, че е трябвало да пътува за Италия заедно с роднини. Целта била да присъства на дипломирането на дъщеря си, която е студентка.

От прокуратурата заявиха, че Божилов е осъден през 2019 г. за наркотици и участие в организирана престъпна група. Освен това е известен и на полицията в Италия.

До разкриването на мащабната схема за трафик на наркотици от държави от Латинска Америка до Европа се стига след ареста на шефа на колумбийската групировка „Клан дел голфо“. Дарио Антонио Узуга Даниел е заловен от американските власти при съвместна операция със службите на няколко държави, включително Колумбия. Именно той издава схемата, по която се пренася дрогата. Така се стига до ареста на 38 души в шест държави, между които и България. Сред задържаните са и двама българи. Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни на Стария континент.

„Ударът е голям, рекорден, но имайте предвид че в Европа за 2020 г. има 215 тона почти заловени. Има страни, които залавят по 50-60 тона годишно”. Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод мащабната операция.

Припомняме, че двама перничани бяха задържани при акцията. Заловени са 4,3 тона от дрогата, а в България операцията е проведена от ГДБОП.

По отношение на арестуваните българи Безлов изтъкна, че до момента няма

официално изявление от българските служби.

„Може само да предполагаме, че са участвали в логистика или нещо такова, съдейки по това, че няма специални коментари. Спомнете си, вБългария имаше един много знаков участник и то отново в Италия – Брендо. Контролирал е един от каналите за внос на кокаин“, каза той. Според него, едва ли Брендо има връзка с този канал за трафик, тъй като колумбийският клан започва да се разраства през 2015-2016 г. „Очевидно са други участниците в случая“, каза той и добави, че не е изключено някои стари връзки да са запазени.

По отношение на трафика на кокаин към България Безлов посочи: „Става дума за логистика към Западна Европа. Възможно е нещо да капе към България, но говорим за операция, преди всичко свързана с Италия и Колумбия“.

54-годишният Божидар Божилов от Перник бил арестуван при опит да напусне страната през летище София във вторник, пише “24 часа”. Той трябвало да пътува за Рим, където имал среща с италианците за пратката. Негов съгражданин, който също е част от канала, е заловен в дома си в миньорския град. Общо задържаните са 38 в няколко държави – Италия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Колумбия и България. Заловената дрога е оценена на 93 млн. евро, а при продажба на дребно цената ѝ достига 240 млн. евро. При обиските на членовете на канала са намерени 2 млн. евро в брой. Конфискувани са и джип за 100 000 евро и камионът, който е трябвало да превози наркотика от Триест, регион Венето, до Западна Европа.

Разследването е продължило повече от година.

При него тайни агенти са били внедрени в логистиката на бандата. Те са наблюдавали 19 контролирани доставки, за да успеят да идентифицират всички замесени във веригата. Така са заловени както снабдителите в Колумбия, така и получателите в Италия и дори крайните купувачи на наркотика. Били открити и важни посредници, без които трафикът нямало да се случи. Водеща в операцията е била италианската Гуардия ди финанца, в разследването са участвали и от американския департамент по вътрешна сигурност. Сериозна подкрепа оказали и колумбийските власти.

Още един тежък удар върху най-сериозната група

сред колумбийските групировки“, коментираха италиански следователи от североизточния град Триест.

Те допълниха, че работата им е разкрила голяма мрежа от връзки между южноамериканските производители на кокаин и европейските купувачи. Част от тях били банди, които имали и друга криминална дейност. Например в италианския регион Калабрия краен купувач на дрогата била Ндренгетата, една от най-известните мафиотски организации в Италия, която се свързва и с дейността на Евелин Банев-Брендо.

Това е поредната операция срещу „Клан дел Голфо“, който е най-големият трафикант на кокаин в света. Още през м.г. от Богота заявиха, че са се фокусирали върху разбиването на бандата, чиято мрежа се простира в 28 държави. Миналия октомври бе заловен лидерът на групировката Дайро Антонио Усуга. Той бе хванат полугол в джунглата. Преди да стигнат до него, криминалистите се натъкнали на 8 кръга охрана на боса.Усуга и бандата се издигат през 2006 г. Тогава той и група паравоенни отказват да участват в мирните преговори, които да сложат края на гражданската война в страната. Завземат властта бързо, днес имат около 4000 членове само в Колумбия. Освен с трафик на кокаин, „Клан дел Голфо“, кръстен на региона, в който оперира, се занимава с незаконен добив на въглища, трафик на оръжия и рекет срещу защита.