Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияДържавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца

Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца

Здравната грижа за потърсилите закрила у нас до края на годината ще струва 38,5 млн. лева

Здравните осигуровки на бягащите от войната украинци ще струват на държавата близо 49 милиона лева. Това съобщиха за “По света и у нас” от здравното министерство.
По предварителни сметки здравната грижа за потърсилите закрила у нас до края на тази година ще струва 38,5 милиона лева. А за първите два месеца на 2023 година ще са необходими още 10 милиона лева.
До момента в България са влезли близо 260 000 украински граждани. Над 103 000 са останали у нас и са регистрирани за временна закрила. Така те автоматично придобиват здравноосигурителни права. Срокът, в който държавата ще плаща осигуровките на деца и пенсионери, е една година. А хората в трудоспособна възраст са осигурени от държавата за 3 месеца. От здравното министерство обясняват, че бягащите от войната се считат за здравноосигурени от датата на получаване на временна закрила. Държавната агенция за бежанците подава информация за тях в приходната агенция. Колко време отнема процедурата обаче не стана ясно. А някои от бежанците все още не знаят, че здравната ни система вече е достъпна за тях.
От здравното министерство обясниха, че и в тези случаи държавата плаща осигуровки 3 месеца. Медиците, които са лекували бягащите от войната преди да влязат в сила промените, които уреждат здравните им права, не знаят дали държавата ще покрие разходите им.
Разходите на лекари и болници за лечение на бежанците от Украйна ще бъдат покрити с трансфер от здравното министерство към здравната каса./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular