Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендил„Държавен архив“ – Кюстендил отворя врати на читалнята си за потребители на...

„Държавен архив“ – Кюстендил отворя врати на читалнята си за потребители на 1 февруари

Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил ще отвори врати на читалнята си за потребители на архивна информация от 1 февруари, след като със Заповед Председателя на Държавна агенция „Архиви” издаде Заповед от 01.02. 2021 г. да се възстанови работата на всички читални в държавните архиви, при спазване на установения ред и противоепидемичните мерки.

Обслужването на читатели ще се осъществява при спазване на изискването за социална дистанция, на всички противоепидемични мерки, определени със заповеди на Министъра на здравеопазването и при информиране на потребителите на архивна информация за съществуващия риск. Читателите предварително трябва да заявяват на имейла или по телефона на Държавния архив желанието си за посещение в читалня, като посещението се извършва след получено потвърждение от Архива.

В сградата на Държавния архив няма да се допускат външни лица с видими признаци на физическо неразположение. Читател, проявил по време на работа видими признаци на физическо неразположение, ще бъде помолен да напусне читалнята. В читалнята ще се допускат външни лица след дезинфекция на ръцете с дезинфектант от Държавния архив и с маска (покриваща носа и устатата на лицето) и индивидуални ръкавици, осигурени от читателите.

В читалнята ще се допуска само по един посетител за извършване на справка, останалите ще изчакват извън читалнята, при спазване на дистанция и противоепидемичните мерки. Читателите ще бъдат настанявани максимум по двама и по диагонал на работните маси на разстояние 2 метра. Те трябва да използват личен химикал за вписване и подпис в регистрите, като при липса на такъв, служителят в читалнята ще дезинфекцира химикала след всяко използване от външно лице.

При добри метеорологични условия минимум един прозорец в читалнята ще се оставя постоянно отворен през работния ден, а при лошо време ще се извършва проветряване на помещението на всеки 30 мин.

В читалнята и санитарните помещения ще се извършва периодична цялостна дезинфекция два пъти дневно на подова настилка и работните места, а след приключване на работа с всеки един читател, преди приемане на следващия, ще се извършва дезинфекция на работното място (маса, стол).

След използване, архивните документи, вкл. на книги от библиотеката на Архива ще се поставят в отделно от читалнята помещение за период от 72 часа, преди връщане в архивохранилище/хранилище или предоставяне за ползване от друг читател.

Краси Ценкова

RELATED ARTICLES

Most Popular