Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятЕС забрани на руснаците да идват с лични автомобили

ЕС забрани на руснаците да идват с лични автомобили

Забраната засяга смартфони, козметика и други руски стоки

Европейската комисия потвърди, че влизането в страните от ЕС с автомобили, регистрирани в Русия, е забранено. Личните вещи на руснаците, пресичащи границата, като смартфони, бижута и лаптопи, също са изложени на риск от конфискация.

“Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия”, заяви Европейската комисия в новите си разяснения. Митнически код 8703 обхваща леки автомобили и други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души.

Забраната засяга почти всичко – смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена – паста за зъби, тоалетна хартия и др
Миналото лято някои руснаци, пътуващи до Германия с автомобилите си, се сблъскаха с арести на митницата. В началото на юли, както писа РБК, германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на член 3i от Регламент 833/2014, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.

Това тълкуване повдигна въпроси сред юристите, тъй като член 3i забранява вноса или трансфера в страни от ЕС на стоки, изброени в приложение XXI, които “генерират значителни приходи за Русия” (т.е. може да се подразбира продажба на стоки). По-специално, руските юристи посочиха такива ситуации като резултат от злоупотреба от страна на служители на изпълнителната власт или неправилно тълкуване на германското митническо законодателство по отношение на разликата между внос и влизане в страната с личен автомобил. Позицията на общоевропейския регулатор беше неясна.

На 4 септември руското посолство в Германия съобщи за продължаващи единични случаи на задържане от германски митнически служители на принадлежащи на руснаци автомобили, регистрирани в Русия и временно внесени за лични цели или транзит. “Аргументите, че в случая не става дума за внос на стоки, предназначени за продажба, а за частна собственост, използвана за лични цели и временно внесена на територията на Федерална република Германия на законно основание, не се вземат предвид”, заявиха от посолството.

Сега Еврокомисията доразяснява забраната като я потвърждава. Периодът, за който се внася автомобил с руски регистрационни номера, и използваният за това митнически режим (например допускане за свободно обращение или временен внос) са без значение, подчерта Европейската комисия./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular