Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятНаводненията взеха над 20 жертви в Гърция и Турция

Наводненията взеха над 20 жертви в Гърция и Турция

България се размина най-леко в наводненията на Балканите. В Гърция към момента жертвите са 12, петима души се издирват. Ситуацията продължава да е тежка, затова равносметка не може да се направи. В Турция, където нещата се поуспокоиха в последните дни, в граничните до България райони загинаха осем души. Успоредно местните медии съобщиха за три жертви при наводнения в Централна Турция, сред тях и бебе.

В Гърция продължава спасителната операция, обобщи БНР днес сутринта. Нищо в цифрите там не е окончателно. Сутринта например се знаеше за 11 загинали и 6-ма издирвани. Но по-късно между селата Агиос Димитрис и Петринос в района на град Кардица бе намерено тялото на 58-годишен мъж.

Постепенно се оттегля водата от наводнените села в област Магнисия. Туристите от района на Волос и Лариса са евакуирани, съобщиха местните власти. В ниските части около град Лариса все още има риск от нови наводнения поради преливане на реки, но хората са предупредени от вчера, казаха пожарникарите.

Продължава да е затворена магистралата Солун – Атина в района на Лариса. Не се движат също влакове и автобуси.

Министерството на здравеопазването издаде препоръка да не се пие водата в цялата област Магнисия поради риск от разпространение на зарази. “Появиха се случаи на гастроентерит и има риск това да се разпространи, ако хората нямат достатъчно вода. Властите трябва да раздадат на всички поне по два литра питейна вода”, заяви пред обществената телевизия ERT Елена Риза, професор по епидемиология в Медицинския факултет на Атинския университет.

В цяла Гърция се провежда мащабна акция по събиране на помощи за пострадалите от наводнението.

“От началото на лошото време са спасени повече от 2850 души”, заяви говорителят на пожарната Янис Артопиос пред телевизионния канал Mega, цитиран от БГНЕС. “Все още има много хора в селата около Кардица, Паламас и към Трикала. Те не са изчезнали, а са попаднали в капан”, посочи той.

Ситуацията остава тревожна и в близост до град Лариса. “Имаме големи затруднения с река Пиниос, в непосредствена близост до град Лариса, която е преляла и е достигнала височина от 2,5 метра в покрайнините на Лариса”, каза Артопиос.

Наводненията са унищожили хиляди хектари богата земеделска земя, а фермерите са загубили и значителен брой добитък.

След опустошителните пожари, които засегнаха Гърция лятото и взеха поне 26 жертви, бурята “Даниел” удари централния крайбрежен регион Магнезия на 4 и 5 септември, а на 6 засегна други градове, разположени по-навътре в сушата. Експертите определиха събитието като “екстремно по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа”. Появиха се данни, че за 2 дни е паднало количество дъжд, обичайно за 3 години. Възможно е в наводнените участъци да се появят нови езера./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular