Wednesday, May 15, 2024
HomeАктуално от днесЕфективни наказания за участници в ОПГ

Ефективни наказания за участници в ОПГ

Нова присъда за легендарния Юли Мирчев-Фрико

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи дело срещу участници в организирана престъпна група, занимавала се с държане и разпространение на наркотични вещества в страната.
Обвиняемите Юли Мирчев (на 54 години) и Петрана Ждрапанска (на 37 години) са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпната група от пет лица, за държане и разпространение на наркотици. Деянията са квалифицирани по чл. 321, ал.3, пр. 2 и пр. 3, алт. 10, т. 2, вр. ал. 2 и чл. 354а, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, пр. 4 от НК.
В хода на разследването по досъдебното производство са били събрани доказателства за това, че на 05.01.2022 г., в гр. Дупница, Юли Миерчев държал хероин и кокаин.
На същата дата в село Дамяница, община Сандански, Петрана Ждрапанска държала кокаин, предназначен за пласиране.
Обвиняемите Юли Мирчев и Петрана Ждрапанска са се признали за виновни за извършените от тях престъпления. Между защитата им и Окръжна прокуратура-Благоевград са били сключени споразумения, с които двамата са се съгласили да изтърпят ефективни наказания.
Съдът е одобрил сключените между страните по делото споразумения. На обвиняемия Юли Мирчев, който извършил деянията при условията на опасен рецидив, е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване. На Петрана Ждрапанска е наложено наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.
Наказателното производство срещу останалите трима участници в ОПГ продължава.
Припомняме, че Юли Мирчев-Фрико, синовете му Георги и Юли, Павел Стойнев-Барабата и Петрана Ждрапанска бяха задържани на 5 януари при спецакция в Благоевград и Дупница, а делото срещу организираната престъпна група (ОПГ) за разпространение на наркотици в двата града бе под надзора на Специализираната прокуратура. Тогава у Фрико са намерени 0,60 г кокаин на стойност 96 лв. и хероин 4,92 грама на стойност 442,80 лева.
През лятото делото бе прехвърлено в прокуратурата в Благоевград, а Юли Мирчев призна вината си и се съгласи на 2 г. затвор при първоначален строг режим.
Юли Мирчев, известен с прякора Фрико, е сред емблематичните имена в подземния свят на Благоевград. Мъжът е прочут с това, че разряза покрива на полицейска уазка и скочи в движение. Това се случи след като благоевградчанинът бе обвинен за стрелба по пожарникар в Пловдив, при опит да открадне автомобил. През лятото на 2001 година, той успя да избяга от арестантската кола. В уазката отпред се возеха шофьор и двама конвоиращи. В задното отделение без белезници бе арестантът Юли Мирчев. На път за Кюстендил, където трябвало да бъде взет друг арестант, тримата полицаи установили, че Фрико е избягал в района на Дупница. Тогава те открили дупка на покрива, достатъчно голяма, за да се измъкне човек. Заради случая бяха уволнени трима полицейски служители. Запознати припомнят, че Фрико е успявал да се измъне от органите на реда над четири пъти. Има бягства от Районните управления на Сандански и Разлог.
Съден е за кражби, наркотици, убийство и опит за убийство.
Най-тежкото му престъпление е убийството на унгарския тираджия Имре Фодор. Мъжът е нападнат по време на почивка, при отбивка в Кресненското дефиле. Заедно с Петьо Плачков прострелват чуждестранния шофьор в крака. След това го затварят в каросерията на ТИР-а. Късно вечерта мъжът е свален, съблечен гол и прострелян в слепоочието. Тялото му е изхвърлено в река Струма.
Трупът на мъжа е намерен след броени часове, а полицията бързо стига до извършителите. Това се случва чрез навременно получена информация за вида на товара. Юли Мирчев и Петьо Плачков опитали да продадат натоварените 20 тона полиетиленов гранулат, който унгарския шофьор превозвал през граница.
Срещу Фрико са повдигнати обвинения за убийство и за въоръжен грабеж, а съучастникът му е обвинен само за грабеж.
Тогава Фрико получи 22 г. и 4 месеца затвор, а приятелят му Петьо Плачков – 4 години и 11 месеца за грабеж.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular