Monday, May 20, 2024
HomeРегионПерникЗа Великден! Доброволци почистиха най-старата църква в Перник

За Великден! Доброволци почистиха най-старата църква в Перник

Старата българска традиция повелява най-голямото чистене на дома да стане преди Великден. Доброволци от Перник запретнаха ръкави и се заеха с предпразнично почистване и подреждане в Божия дом –  „Св.Георги“, най-стария действащ храм в града.

Инициативата е на Адриан Скримов – пиар на Община Перник.

Вярващите почистиха дворното пространство от клони и храсти. Църковната ограда ще бъде боядисана на 6 април, като са добре дошли всички желаещи да помогнат.

Младият свещеник – отец Герасим, също се включи активно в освежаването на църквата преди очаквания с нетърпение празник Възкресение Христово. Наравно с всички духовният служител, макар и облечен в расо, чистеше, боядисваше, лакираше… Според редовните посетители на храма, отецът им е „от най-читавите в Пернишко“.

Духовникът изказа благодарност към всички, които са помогнали до момента или имат намерение да го сторят в следващите дни. Целта е най-старата черква в Перник да светне за литургията на Лазаровден, която ще се проведе на 8 април. Литургия ще има и на следващия ден – 9 април.

Църквата „Свети Георги“ е построена през далечната1843 година на хълм в местността Кървавото в югозападния край на града, на ул. „Черковна“10. Олтарните икони в църквата са дело на Захарий Зограф, рисувани са между 1843 и 1846 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular