Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКочериново600 домакинства от община Кочериново получават компостери за биоразградими отпадъци

600 домакинства от община Кочериново получават компостери за биоразградими отпадъци

Живеещи в община Кочериново ще получат безплатно компостери за биоразградими отпадъци. Общинатав планинското градче започна кампания за прием на заявления от граждани, желаещи да им бъдат предоставени компостери. Кампанията е във връзка с изпълнение на проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“ и за нея се съобщава на сайта на общината.

Проектът предвижда пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства от всички населени места в община Кочериново. Компостерите се предоставят на живеещи на територията на община Кочериново. За целта е необходимо да бъде подадено заявление, като срокът за това е до 31 май. Преди предоставяне на компостера ще бъде организирана и направена демонстрация за начина на използване.

Контейнерите за компостиране позволяват на домакинствата да компостират сами биоразградимите отпадъци, а полученият компост съдържа много полезни хранителни вещества и може да се използва за обогатяване на почвата вместо изкуствени торове, посочват специалисти.

Проектът „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular