Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесЗа първи път у нас! Уникална операция в ИСУЛ върна слуха на...

За първи път у нас! Уникална операция в ИСУЛ върна слуха на перничанин

Пациентът е с малформация на долната челюст и липса на ушни миди

За първи път в България беше поставен костен имплант на мъж, който е с вродена загуба на слуха. Пациентът е 46-годишен мъж от Перник. Уникалната операция беше извършена от екипа на доц. д-р Орлин Стоянов и доц. д-р Тодор Попов от УНГ Клиниката към Университетската многопрофилна болница по активно лечение “Царица Йоанна – ИСУЛ” и д-р Цветомир Маринов от Клиниката по анестезиология и реанимация, съобщиха от болницата.

Системата, която лекарите имплантираха, се казва BONEBRIDGE и се поема изцяло от Националната здравноосигурителна каса. Благодарение на нея пациентът ще може да чува всички звуци и да подобри качеството си на живот. “При BONEBRIDGE, за разлика от кохлеарните импланти, които се използваха досега у нас, звукът се предава само по костен път. Зад ушната мида се имплантира процесор, който предава звуковите вълни директно към слуховия нерв. Имплантът е подходящ за хора с проводна, смесена или едностранна слухова загуба, които са навършили пет години. При възрастните пациенти няма възрастови ограничения”, обясни доц. Стоянов.
Такъв е случаят и на оперирания 46-годишен мъж от Перник, който е с вродена аномалия. При него няма външен слухов проход и слухови костички. Той е с малформация на долната челюст и липса на ушни миди, които са му били изградени допълнително като дете. Малформацията в долната челюст е създала проблем за анестезиолога, който не е успял да го интубира. Затова се е наложило водене на обща анестезия с ларингиална маска, което е приключило успешно.
Имало е и чисто хирургичен проблем: на предварителния скенер е изглеждало, че костта зад ухото е достатъчно дебела, за да се издълбае в нея легло, в което да се постави имплантът, но по време на операцията се е оказало, че това не е така. Въпреки това, доц. Стоянов и доц. Попов са успели да се справят със ситуацията и да имплантират успешно устройството. Пациентът вече е изписан.

Костните слухови импланти са спасение за хора, които заради вродена аномалия или прекарана вирусна инфекция, имат проблеми с проводната система на ухото и при тях не може да бъде поставен кохлеарен имплант. Освен това, за разлика от кохлеарния имплант, който струва 36 хил. лева, новото устройство е и доста по-евтино – 23 хил. лева, допълват от болницата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular