Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесСлед зрелищна акция в Перник! Задържаха 18-годишния прокурорски син Васил Михайлов

След зрелищна акция в Перник! Задържаха 18-годишния прокурорски син Васил Михайлов

Кметът Ст. Владимиров призова във фейсбук хората на Рашков да си свършат работата и заплаши с протести

Полицията задържа за срок до 24 часа Васил Михайлов, син на пернишкия зам.-окръжен прокурор Бисер Михайлов. 18-сет годишният кик боксьор бе заловен по време на акция, в която участваха служители на Националната полиция, ОДМВР-Перник и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.
Михайлов е заподозрян за побоя над 61-годишния бивш футболист от “Миньор” (Перник) Румен Андонов.

Сигнали за нападения от страна на Васил Михайлов са подавани и преди това. Срещу него са образувани 3 досъдебни производства, съобщиха от полицията.
Едно от тях е започнало на 12 май. То е за това, че на 9 април заподозреният е нанесъл побой на 24-годишен перничанин. В хода на първоначалните процесуално-следствени действия е получена информация за още три побоя с негово участие – през ноември 2021 г. в заведение в центъра на Перник и през март 2022 г. – в близост до зала „Кракра”. На 29 май е започнато още едно досъдебно производство. По данни, събрани до момента, в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин. Тогава на помощ на пострадалия се притекъл негов приятел, който е произвел изстрел с въздушен пистолет, ранявайки 18-годишния Васил Михайлов в крака. При действията на място било установено, че младежът е държал нож в ръката си.
Последният случай е от 11 юни тази година, когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст. Започнато е досъдебно производство, в хода на което е установено, че нападението е извършено към 14.00 часа същия ден пред заведение в центъра на областния град. На жертвата – Румен Андонов, са нанесени удари в областта на лицето. Като съпричастен е установен 18-годишният младеж.

Той е задържан на 12 юни, но впоследствие е освободен по медицински причини. В хода на разследването са разпитани петима души, изискани са и записи от охранителни камери.
По информация от Районната прокуратура в Перник трите досъдебни производства са изпратени на ВКП за последяващо произнасяне, относно разпределянето на наблюдаващ прокурор. Заради баща му, всички прокурори в районната прокуратура в Перник са си направили отвод, съобщи говорителката на Окръжна прокуратура – Перник прокурор Албена Стоилова.

До специализираната операция в Перник се стигна, след като кметът Станислав Владимиров заплаши с протести, ако органите на реда не предприемат спешни мерки срещу престъпността в града. В емоционално послание във фейсбук Владимиров казва, че в последните дни и месеци жителите на миньорския град са подложени на уличен тормоз, пребиват се деца и възрастни по най-жесток начин, а полицията бездейства.

Пернишкият градоначалник отбелязва, че откакто е на поста, е положил усилия за намаляване на уличната престъпност, сложени са камери навсякъде, “но за няколко дни всичко може да се срути, ако полицията абдикира от задълженията си”. След което добавя, че ще е на първия ред на протеста заедно със съгражданите си.
Гневната реакция на кмета бе провокирана именно от жестокия побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов. “В събота около обяд съпругът ми минава през площада, вървейки към колата. Вижда отдалеч, че до светофара стои едно момче. То му казва “О, здрасти, тренер!”. Усмихва се и му подава ръка. С другата ръка започва да му нанася удари в главата с бокс”, разказа съпругата на пострадалия Марияна Николова.

След нападението18-годишният Васил Михайлов е задържан, разпитан и освободен по медицински причини. “Уж съм го ударил няколко пъти. Той е можел да избяга от агресора след първия удар. Аз съм с патерица, а и няма да взема да се напрягам, заради някакъв си дъртак. Може някъде да не си е върнал парите и някой да го е пребил. Аз не мога да кажа, може и да се е спънал”, защити се Михайлов.

След побоя със семейството на пострадалия се свързват и други хора, които им изпращат видеа, на които се вижда същият младеж да бие и други перничани. “Това може да е монтаж, такива неща аз не правя. Не знам дали сте чували за фотошоп, за монтаж, за такива работи. А и то записите в съда не са доказателства”, коментира Васил Михайлов. 18-годишният кик боксьор заснема всяка своя агресивна проява, като взима със себе си оператор, който не се намесва в побоите, а просто снима.

Бащата на Васил – прокурор Бисер Михайлов към момента отказва коментар. Преди 12 години той, още тогава зам.-окръжен прокурор на Перник, бе задържан и обвинен за лихварство, припомня “24 часа”. Заедно с него бе арестуван и брат му, на когото Бисер е кръстил сина си. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че заместник окръжният прокурор на Перник е отпуснал кредит от 30 000 лв. и е получавал лихва в размер на 3 700 лева на месец. Той е отправял заплахи спрямо свидетели и семействата им и ги е принудил да поемат задължения от 10 000 евро. Впоследствие обвинението падна, а Михайлов беше върнат на работа.

RELATED ARTICLES

Most Popular