„Звънчетата” от Рила изпратиха успешен сезон, наесен посрещат рожден ден

Ръководителката Емилия Начева: За 10 г. се превърнахме в емблема на Рила

Детскaтa вокална група „Рилски звънчета” изпрати успешен творчески сезон. Преди да излязат във ваканция, ръководителката на състава Емилия Начева и талантите съчетаха полезното с приятното – направиха си отчет и се почерпиха на приятелска сбирка в уютно заведение в град Рила. „Въпреки че заради ковид кризата имахме малко възможности за репетиции и изяви, сезонът беше успешен. Ние получихме прекрасна награда – на фестивала „Рила ни гледа” в Дупница ни класираха на второ място във втора възрастова група, в раздела за народни песни. За нас това е голямо постижение. Още повече че участвахме в тази изява по покана на организаторката на фестивала Дилиана Диканска. Тя бе със своя състав на събора в Рила, чули как пеят децата, харесали ни и ни покани. Това може само да ме радва, защото е оценка на професионалист – Дилиана Диканска е част от ансамбъл „Пирин” и е преценила, че сме на ниво. Другите ни изяви бяха в района на Рила, без конкурсен характер, но също много успешни. Децата от по-малката група, които са между 4 и 6 г. – от детската градина, бяха атракцията на сцената на събора в село Смочево, който бе преди 10-ина дни”, каза Емилия Начева.

Тази година е юбилейна за групата и през август ръководителката ще се готви за десетия рожден ден на „звънчетата”. Планира тържеството за последната десетдневка на октомври. „До дни започвам да работя по сценария на тържеството за 10-годишнината на състава, което ще бъде между 20 и 30 октомври. Ние като група нямаме апаратура, читалището също и трябва да осигуря апаратура. Проблемите са основно финансови – ще ни трябват например средства за украса на сцената. Отново ще помоля за помощ от общината и се надявам, че кметът Георги Кабзималски, който винаги ни е помагал, ще ни съдейства и сега”, допълни Емилия Начева.

Ръководителката на състава се надява, че до есента „Рилските звънчета” ще имат и нови записи. „Имаме 3 нови песни, на които в момента се подготвят аранжиментите. Музиката на две от тях е на Николай Ваклинов, а на другата – на Иван Стойнев. Аранжиментът е на Мирослав Маринов. Единият от текстовете е на Катя Кирянова, а другият – мой. Имаме текст и на една поетеса – Христина, която е бивша учителка. Нейната песен е страхотна. Много искам до празника за юбилея да имаме запис на поне една от песните”, посочи Начева.

Тя е изключително благодарна на родителите на „звънчетата”. „Родителите много ми помагат. Безценна е подкрепата им. Сега за празника майката на Мария Кьосева – Славея Кьосева, която е учителка в Кочериново, омеси прекрасна питка. Другите родители също се включиха – имаше кексове и още много вкусотии, трапезата беше претрупана. Децата се почерпиха, както всяка година преди ваканцията. Мой ангажимент беше да им осигуря обяда – поръчах скара и пържени картофки. Всички бяха много доволни. Изключително съм благодарна на Александра Кабзималска – майката на Анна-Мария и Йонна. Тя е невероятен родител и човек и много ни помага. Постоянно е до нас, не е пропуснала фестивал”, коментира Емилия Начева. Бившата учителка в училището в градчето не крие, че възпитаниците й са голяма гордост не само за нея, но и за Рила. „За 10 години се превърнахме в емблема на Рила и сме много щастливи от този факт”, категорична е педагожката.

Както сме писали, вокалната група е съставена от 13 деца на възраст от 5 до 17 години. Част от целия състав е по-малка група на предучилищна възраст, в която са 5 деца. Първата изява на „звънчетата” след ваканцията ще бъде на 17 и 18 август в разложкото село Баня, където ще бъдат на фестивал заедно с всички самодейни формации към читалището в Рила.