Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградМонтираха паметник на Мара Бунева в Благоевград

Монтираха паметник на Мара Бунева в Благоевград

В Благоевград бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева, съобщи Стефан Грънчаров от ВМРО. Инициативата за поставяне на монумента е на племенницата на Мара – Ана Мария Бунева (внучка на българския герой Бори Бунев, спасил Петрич от гръцка окупация). Мотобратството “Хайдути” взе присърце идеята, която благодарение на ВМРО днес бе реализирана. Скулптурата е дело на Александър Хайтов, а каменоделската част – на столичния общински съветник Димитър Антов. Откриването на паметника ще бъде на паметния ден за всички българи Илинден (2 август) от 17,30 часа в Градската градина на Благоевград. Тържеството е включено в общинската програма за отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание и именно тук ще бъде открита празничната програма.

“След като дълги години сръбските служби чупеха паметните плочи, които монтирахме в близост до каменния мост в Скопие, сега българската революционерка има място, където всеки един българин от всички дялове на родината, включително и Вардарска Македония, може спокойно да се поклони.

Нека всички българи, обичащи нашата славна история, да дойдат и да се преклонят пред паметта и делото на Мара Бунева”, казаха от ВМРО.

RELATED ARTICLES

Most Popular