Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаИзграждат нов арест към затворническото общежитие в Самораново

Изграждат нов арест към затворническото общежитие в Самораново

Изграждане на нов арест към затворническо общежитие предстои в дупнишкото село Самораново. Строителството ще стартира с поставянето на първата копка. Освен помещение за арестанти, е предвидено да се обособи преходно отделение и реновиране на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора в Бобов дол.

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените, в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Ще бъдат изградени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение, административни помещения за надзорния и административния състав.
„От Вас научавам. Не знам за тези намерения и затова не мога да ги коментирам. Фактът обаче, че местната власт не е уведомена за нещо, което ще се прави на територията на селото, говори най-малкото за некоректност”, коментира кметът на С

Както сме писали, по проект с европейско финансиране (по линия на Норвежкия финансов механизъм) в бившите казарми на Самораново предстои и изграждането на нов затвор за 400 лишени от свобода. Още с оповестяването му това намерение предизвика недоволство у местните хора. Голама част от тах са категорично против. В селото до ден-днешен има притеснения, че отварянето на затвора ща задълбочи съществуващия от години проблем с недостига на питейната водата. Хората се опасяват, че настаняването в бъдещия комплекс на около 400 осъдени ще наруши спокойствието и сигурността им, включително на децата в местното училище. Казват, че това ще отблъсне потенциални инвеститори в сферата на туризма, която саморановци се надяват да се развие, с оглед природните дадености на селото и близостта му до Рила планина.

RELATED ARTICLES

Most Popular