Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоУкраински бежанци в Банско излизат на протест, не искат държавните бази

Украински бежанци в Банско излизат на протест, не искат държавните бази

Украински бежанци в Банско ще протестират на централния площад днес. Те са входирали официално уведомление за провеждането му до кмета на курортния град Иван Кадев. Очаква се в него да се включат между 50 и 100 души със статут на временна закрила. Украинците в Банско ще протестират за удължаване на програмата за хотелско настаняване.

“Искаме да се преразгледа решението на МС за принудителна заселване на украински бежанци, настанени в хотели и заселване в държавни бази без подходящи условия, отопление, достъп да образование и здравеопазване, инфраструктура и адекватно осигуряване на живот на жени, деца, пенсионери и инвалиди. Молим да продължите да финансирате хотелиерите, които приютиха украински бежанци”, се казва в писмото им до кмета.

От началото на настоящия месец Министерски съвет реши да продължи помощта за бежанците, като те ще бъдат насочени към държавни бази. Новината обаче предизвика масово недоволство сред стотици украински граждани, получили убежище у нас. Настанените в хотели в Банско бежанци изготвиха и петиция адресирана до Министерство на туризма, с настояване за удължаване на мярката. Със същите искания те ще излязат и на площада в курортния град.

В същото време хотелиери съобщиха, че все още чакат пари от държавата по програмата за настаняване, както и че нямат яснота по отношение на т.нар. гратисен период. Още в края на лятото собственици на комплексите “Зара” и “Спа Банско Холидейз” алармираха, че изпитват сериозни затруднения с изплащането на заплати и покриването на разходите за ток, вода, консумативи и задължения към доставчици, заради забавени плащания от държавата, както и че трудно поемат разходите по изхранването и обгрижването на стотиците временно настанени.

Припомняме, че Банско е градът с най-много регистрирани  украински бежанци в Югозапада. Част от тях са настанени чрез програмите за хотелско настаняване, а други сами поемат разноските си по пребиваването в страната. Не са малко и собствениците на имоти в курортния град. Общността обаче не можа да се интегрира на пазара на труда. Въпреки многократно организираните борси от страна на различни работодателски и бизнес организации, избягалите от войната в Украйна не успяха или не поискаха да намерят постоянна трудова реализация. Част от тях напуснаха държавата в края на лятото, а настанените в различни комплекси ще настояват за поредно удължаване на програмата за хотелско настаняване.

RELATED ARTICLES

Most Popular