Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияИздадоха разрешения за работа на 55-има ученици в Кюстендилска област

Издадоха разрешения за работа на 55-има ученици в Кюстендилска област

Най-предпочитаните длъжности са продавач, сервитьор или барман

Димитър ИКОНОМОВ

Общо 55 лица под 18 години от Кюстендилска област са пожелали да започнат работа от началото на 2021 година. За целта непълнолетните, които искат да работят, трябва да изпълнят някои условия, ако не са навършили 18 години. За тях е в сила т.нар. разрешителен режим за наемане на работа.
Те могат да бъдат наемани или за определен срок, или за постоянно, като разрешението се издава на работодателя.

 „От началото на годината сме издали 53 разрешения за работа на лица под 18 години. В момента подписвам още две, така че броят до момента вече е 55. Тези разрешения не се искат от самите ученици, а от страна на работодателя, който ще ги наеме. При нас постъпват искания от различни работодатели в различни сфери, които желаят да наемат младежи. Най-често те са за длъжностите продавач, сервитьор или барман. През последните дни имаме и такива от шивашки фирми, както и от големия фармацевтичен завод в Дупница. Предполагам, че тези разрешителни са свързани с учебни практики, които учениците трябва да направят“, каза пред „Вяра“ директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил инж. Мая Спасова.
 Тя добави, че разрешението важи до прекратяване на договора. При следващо наемане лицето отново трябва да придобие разрешение, ако все още не е навършило 18 години.
„Това е така, защото от периода на предишния договор може да са настъпили промени. Например условията, които предлага работодателят, може да са различни или пък лицето под 18 години да е с променено здравословно състояние“, добави инж. Спасова.
Наемането на лице без предварително разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано деяние и когато бъде установен такъв случай, той се предава на прокуратурата за разследване като престъпление. От началото на 2021 година досега в Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил са имали два подобни случая.
 „В тези ситуации открихме, че ученици работят, без да имат издадено разрешение, и предприехме необходимите действия. Имаме и два направени отказа за издаване на разрешение. Става въпрос за длъжности, които не са подходящи за лица, ненавършили 18 години“, завърши директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил.
RELATED ARTICLES

Most Popular