Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоРедица предизвикателства за преброителите в Банско

Редица предизвикателства за преброителите в Банско

В два последователни дни в Банско бе направено обучение на преброителите и контрольорите, които ще извършват Преброяване 2021 в община Банско. То ще се проведе в периода между 7 септември и 3 октомври, като ще бъде извършено преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. С него се цели осигуряването на информация за броя, структурата и състава на населението, както и за броя и вида на домакинствата и семействата в страната и за сградния и жилищния фонд.

По време на обучението възникнаха редица въпроси, свързани със спецификата на град Банско, където освен стандартните къщи, жилищни блокове и кооперации има много други типове сгради – категоризирани апарт-хотели, апартаментни комплекси с различен статут на жилищата в тях, къщи, които се ползват като жилища, но имат и отделни категоризирани стаи за туристи и редица други казуси. Друго голямо предизвикателство за преброителите в Банско ще бъде установяване на контакт с чуждоезичните жители, трайно и дългосрочно пребиваващи в града. Като проблем се очертава и попълването на данните за адресна регистрация на голяма част от обектите, тъй като много сгради със стотици апартаменти са извън регулация.

От ТСБ-Благоевград обещават пълно съдействие на преброители и контрольори, но разчитат на активната намеса и помощ на общинската администрация.

RELATED ARTICLES

Most Popular