Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионГоце ДелчевИздирват шофьори от Пиринско след огнения ад в Йонийско море

Издирват шофьори от Пиринско след огнения ад в Йонийско море

Ангел Лучков от Разлог: Условията на ферибота са лоши, много колеги спят в камионите си

Трима от българите, които остават в неизвестност след пожара на италианския ферибот в Йонийско море, са международни шофьори от Благоевградска област и се издирват. Това потвърдиха техни колеги, които вече са на родна земя. Общо 11 души все още са в неизвестност след пожара, 7 от тях са българи.
Ангел Лучков от Разлог е международен шофьор към пловдивска фирма от 4 години. Бил е в каюта на петия етаж, когато лумва пожарът на ферибота „Юрофери Олимпия”. Бързо стига до шестия етаж, на който са спасителните лодки. От снощи той вече е при семейството си: “Добре се чувствам. Сполай Богу, че сме живи, най-важното е това. Всичко друго ще се оправи”, сподели Ангел Лучков.
Гаражите за тежкотоварните камиони са на долните четири етажа, първите два от които са напълно затворени.
Ангел коментира лошите условия на ферибота, което кара много от неговите колеги да предпочетат да спят в камионите:
“Каютите са препълнени, по четири човека. Не са хубави условията и изобщо корабът е под всякаква критика”.
Всички българи, които все още са в неизвестност, са международни шофьори, потвърди Ангел Лучков. Сред тях са трима негови колеги от Хаджидимово, Сандански и Разлог:
“Всичките са международни шофьори. Единият от колегите, който е мой съгражданин, от Разлог е, той все още е в неизвестност, още не е намерен. Не мога да ви кажа със сигурност дали е бил в каютата, дали си е бил в камиона. Просто не знам”, каза той пред БНР.
Въпреки че времето напредва, надява се колегите му да са живи:
“Спасителната акция ще продължи и дано да намерят и други, да са оцелели, до последно ще се надяваме”.
Единият от издирваните шофьори е 53-годишният Васил Асенов, който от две години работи в пловдивска фирма, чиито 32 камиона изгоряха по време на огнените пламъци. Той трябвало да пътува за Бриндизи. Членове на семейството му постоянно пишат във фейсбук, за да търсят информация.
Няма контакт и с 53-годишния Димитър Грънчаров от Хаджидимово. Той също е дългогодишен шофьор.
„В 00,30 се е качил на ферибота от Игуменица за Италия. Цял ден нямам вест, не знам на кораба ли е още, или е качен на лодка или в някой лагер. Моля ви, ако някой го е видял, да ми пише”, пише във фейсбук 24-годишният син на Димитър.
Появи се информация за още един изчезнал от Пиринско след пожара – санданчанина Георги Махлелиев. Близките на семействата се надяват да получат информация за изчезналите шофьори възможно най-скоро. Още двама мъже, които са от София, също са в неизвестност след пожара – Васил Марков и Димитър Бояджиев.
Българските граждани, пътували на ферибота, са били 127 души.
Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, е пътувал от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът е избухнал на палуба за автомобили. На ферибота е имало 33 тежкотоварни камиона на пловдивска фирма.
Огънят все още не е потушен и гъстият пушек пречи на спасителите, но корабът е изтеглен по-близо до сушата.
Вече 280 души са били евакуирани. Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 души екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално.
Причината за пожара все още не е известна. Очаква се, след като пожарът бъде загасен, корабът да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава и ще се изпомпа горивото, за да се избегне замърсяването на морето.

RELATED ARTICLES

Most Popular