Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесАвтокъщи в Дупница намалиха на 50% предлаганите автомобили

Автокъщи в Дупница намалиха на 50% предлаганите автомобили

  • Хората отлагат покупката на кола заради поскъпналия живот, бизнесът ще се раздвижи през лятото, прогнозира Вергил Кацов

  • Колеги се ориентираха от Италия към Франция, Германия, Австрия…

Търговците на автомобили втора ръка продължават да срещат проблеми при вноса от чужбина. Това сподели председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов.
Тенденцията се запазва от началото на пандемията от коронавирус, като експертите в бранша отчитат, че в Италия най-големият проблем е забавянето при новите автомобили. Там всеки, който иска да си купи чисто нова кола, трябва да чака близо година. Преди появата на COVID-19 този период е бил само два или най-много три месеца. Също така в Италия в сила е програма на правителството, според която държавата оценява автомобилите втора употреба много по-високо от търговците. Така италианците имат повече изгода да си закарат автомобилите за рециклиране. По този начин те получават повече пари за досегашната си кола под формата на отстъпка при закупуването на нова. Така се запазват и работните места по заводите.
„Нищо не се е променило от края на миналата година. Много често се случва един автомобил, който продадем тук, да го купим на същата цена от чужбина. Отделно от това колегите нямат гаранция, че клиентите ще купят този автомобил“, коментира пред „Вяра“ Вергил Кацов.
По думите му някои автокъщи вече предлагат с 50% по-малко автомобили, отколкото преди пандемията.
„Иначе интересът не е намалял. За самия сезон е нормално да има спад на желаещите да си закупят автомобили. Но все пак идват хора, които искат да си вземат кола. Виждате обаче как скочиха битовите разходи. Хората са склонни да отложат покупката на автомобил, защото имат други, по-належащи разходи“, допълни Кацов.
Той все пак изрази надежда, че проблемът с вноса на автомобили втора ръка ще бъде разрешен.
„Да, проблемите още не са разрешени, но аз вярвам, че и това ще се случи. Много колеги вече се ориентираха от Италия към Франция, Германия, Австрия и вече внасят коли от изброените държави. Но все още има проблем. Все пак съм оптимист, че с настъпването на летните месеци ще се оправи положението. Имаше забавяне и свързано с чиповете за новите автомобили, които се чакаха много дълго от Азия например. Но вече се правят заводи за чипове в Европа, което също е стъпка в посока решаването на проблемите“, завърши председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Всъщност:
    Всичко си е както е било винаги. Има върхове и спадове в търсенето и предлагането. Абсолютни глупости и спекулации говори господина. Стана малко по трудно за по дребните търговци защото цените се вдигнаха , а печалбите намаляха. Няма как да кажеш че хората не копуват или нещо такова, огледайте се какви коли се карат и сами си направете равносметка.

Comments are closed.

Most Popular