Wednesday, May 15, 2024
HomeСкоростиКамАЗ ще сглобява камиони само от руски части

КамАЗ ще сглобява камиони само от руски части

Ръководството на руската компания КамАЗ реши да премине изключително към вътрешни компоненти и възли в производството на класически камиони. По този начин компанията планира да избегне недостига на вносни компоненти, с който вече се сблъска заради санкциите на ЕС. От този месец цялата гама K3 ще премине към руски аналози – по-специално говорим за скоростната кутия, двигателите и горивната система.
Това изявление направи Дмитрий Леонов, генерален директор на търговско-финансовата компания КамАЗ, и всички ръководители на представителствата на концерна получиха официално писмо от него. Леонов отбеляза, че ако заводът няма модификации с руски компоненти, ще трябва да затвори.
Засега говорим за класическата линия K3, която се произвежда със кабина на модела от 70-те години. Линиите K4 и K5 използват лицензионни кабини на Mercedes-Benz и на фона на санкциите възникнаха проблеми с тяхното производство, така че производителят ще се съсредоточи върху моделната гама с индекс K3.
По-специално, временно няма да се произвеждат нови камиони КамАЗ с шасита и двигатели на Cummins, които се правят в САЩ, германски ZF скоростни кутии и горивни системи Bosch, които също се произвеждат в Германия. Поради проблеми с доставката на чужди компоненти експертите очакват спад на производството с 10-15 процента през 2022 г.
КамАЗ беше първият сред местните автомобилни производители, изправен пред сериозни санкции от Европейския съюз. По-специално концернът Daimler преустанови сътрудничеството си с компанията, а руският производител не може да продава своите камиони в ЕС./ fakti.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular