Monday, May 6, 2024
HomeБизнесПроизводители на плодове и зеленчуци от Югозапада оцеляват на мускули

Производители на плодове и зеленчуци от Югозапада оцеляват на мускули

  • Субсидиите са смешни, а продажбите се свиват все повече, каза Елена Димитрова от разсадник в Петрич

  • От 15-20 дка овощна градина сега обработваме едва 2 дка, призна Владимир Йорданов от Кюстендил

Производители на плодове и зеленчуци от Югозапада подкрепят протеста на колегите си в Северна България. Земеделците настояват за по-голяма помощ от държавата за бранша. Категорични са, че предложението на земеделското министерство ги обрича на фалити. Много от заетите с производство на плодове и зеленчуци се отказват от бизнеса си, тъй като не могат да се справят финансово.
„Справяме се на мускули. Всички призводители оцеляваме много трудно. Не знам до кога ще издържим и дали няма да ни се наложи да се занимаваме с нещо друго. От 15-20 дка овощна градина сега обработваме едва 2 дка. Другите площи ги оставихме”, каза Владимир Йорданов от Кюстендил. Йорданов е собственик на фамилен овощен разсадник, създаден преди повече от 25 г. Произвежда череши, кайсии, сливи, вишни
„Много трудно се оцелява. Препарати, торове, всичко като цени е нагоре. Ние не смеем да вдигнем цените. Продаваме на миналогодишните цени, защото няма да имаме клиенти. Те и без това в последните години много намаляха. Хората нямат средства и купуват по-малко. Аз съм от 10 г. във фирмата, но в последните 2-3 години работата много намаля”, каза Елена Димитрова – служителка в офиса на овощни разсадници „Елит” – Петрич, която отговаря и за поръчките.
Служителката коментира бюрокрацията и условията за отпускане на субсидии от държавата за земеделските стопани. „Субсидиите също не са решение на този етап. Те са смешни. А изискванията са такива, че производителите се отказват да кандидатстват по програми. Преди години собственикът на фирмата кандидатства за средства, за да си купи трактор. Искаха безумни неща и накрая се отказа, купи трактор на старо. Оплакват се и клиентите, които поръчват овошки при мен. Повечето се отказват да кандидатстват за средства и разчитат само на себе си. Все по-трудно става. Въпреки всичко се надяваме да оцелеем. На разсадника разчитат семейството на собственика, което е четиричленно и работят и децата, както и 6-7 постоянни работници, отделно има и сезонни работници. Много е трудно да се намери и работна ръка. Говорим за безработица, но никой не иска да работи на полето. Трудно се намират работници за полето”, допълни служителката. Собственикът на разсадници „Елит” Емил Денисов наследил от родителите си бизнеса, стартирал през 80-те години на 20 век. Фирмата произвежда ежегодно по 100 000 фиданки – различни сортове ябълки, круши, сливи, череши, кайсии, праскови. Има и 20 дка черешова градина в землището на Петрич.
„Не знам дали ще се справим. Разходите са страшно много. Търсенето на фиданки значително намаля. Имаме и овощна градина – с череши, ябълки и круши, но при тези цени може би ще се откажем”, каза земеделец от Бобовдолско.
Припомняме, че в неделя производители на плодове и зеленчуци блокираха за кратко кръстовището пред граничния пункт „Дунав мост” при Русе. Протестиращите настояват в техния бранш помощта да е 50:50, а не 60:40.
„Очакваме тази година производителите да не могат да завършат сезона, защото всички горива, всички препарати за растителна защита са на изключително високи цепни. Ако не получим финансиране от минимум 150 лв. на декар, ние не можем да оцелеем този сезон”, заяви председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.
Протестиращите настояват в техния бранш помощта да е 50:50, а не 60:40.
„Държавата трябва да реши дали ще подпомага секторите, които произвеждат храна, или ще подпомагаме другите производители. Ние се борим в един бюджет с големите площи от лозя и с розите. И да ни дадат само 40 процента от бюджета на плодове и зеленчуци, за нас това е обидно”, каза Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.
Производителите заявяват, че ако от земеделското министерство не се вслушат в исканията им, те ще поискат и оставки.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Земеделци от Кюстендилско скачат на протест заради намалените субсидии

RELATED ARTICLES

Most Popular