Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаКиберексперт: Сменените снимки на изчезналата Ивана са като трошичките на Хензел и...

Киберексперт: Сменените снимки на изчезналата Ивана са като трошичките на Хензел и Гретел

Активността онлайн оставя следа и за реални физически места, заяви Ясен Танев

“Това ми прилича на Хензел и Гретел, които оставяли трошички в гората. Така киберекспертът Ясен Танев коментира пред bTV сменените профилни снимки на изчезналата Ивана от Дупница, както и активността от нейния профил в социалните мрежи.

„Надявам се някой да е оставил наистина трошички, а не да се е подигравал“, допълни Танев.

„През последните дни се наблюдава и съмнителна активност от нейните профили в социалните мрежи. Има два варианта – или профилът е хакнат и това са случайни съвпадения, или това е човек, който има достъп до профила“, коментира Танев.

Той допълни, че каквато и да била активност онлайн оставя следа, която може да бъде проследена до реални физически места.

„Това е следа, която трябва да се провери. ГДБОП биха могли с експертизата си да действат“, допълни Танев.

Киберекспертът каза също, че в ГДБОП работи и координатор на Фейсбук, който е директна връзка с администрацията на социалната мрежа. Той може да изиска данни за профила и как той е свързан със съответно изчезване на човек.

Припомняме, че в понеделник следобед, профилната снимка на изчезналата Ивана Георгиева от Дупница бе променена в една от социалните мрежи. На мястото на мястото на старата снимката се появи картинка с изображение на гневен Мики Маус, която съвпада с обложката на рап изпълнителите ND Kobi’ / Cawa Boy, а песента е Disney Plus Freestyle.

Ден по-късно се появиха и реакции на коментари във Фейсбук, написани в групата „Да намерим Ивана“, които са в защита на нейните родители.

Отдел „Киберпрестъпност“ проверяват онлайн активностите от профилите на тийнейджърката.

RELATED ARTICLES

Most Popular