Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионПерникКитайски саксофонист спечели "Гран при" на конкурс за млади изпълнители в Перник

Китайски саксофонист спечели “Гран при” на конкурс за млади изпълнители в Перник

Китайският саксофонист Уан Дзя Син спечели наградата “Гран при” на кмета на Перник на XVI-ия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, провел се през уикенда в миньорския град. Това съобщиха от Двореца на културата. Китайският призьор заедно с още трима музиканти ще свири догодина на официалното откриване на следващия XVII-и конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти заедно с Духовия оркестър в Перник.

Седем отличени млади музиканти ще бъдат солисти на Камерния оркестър “Орфей” също на откриването на проявата догодина.  Наградата на областния управител за най-ярко представил се любител грабна цигуларят Цветан Бонев.

Приз за най-малък участник бе даден на 6-годишната пианистка Пламена Руева и 7-годишния й колега Александър Малинов. Шест специални награди връчи и столичният институт “Сервантес” за изпълнение на творби от испански или иберо-американски композитори.

Сто и пет музиканти се включиха в надпреварата, която втора поредна година се проведе онлайн. Освен български изпълнители, участваха и музиканти от Сърбия, Австрия, Швейцария и Китай.

Компетентно жури с ръководител маестро Райчо Христов оцени изпълнителите. Всички участници получиха грамоти. За всяка възрастова група и категория са присъдени дипломи и медали за първо, второ и трето място. Има отличия и за високи педагогически постижения, най-добър корепетитор и др.

Организатори на проявата са община Перник, Дворецът на културата и Обединената школа по изкуствата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular