Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБанскоКметът на Банско се хвана на хорото за празника на Гостун

Кметът на Банско се хвана на хорото за празника на Гостун

Десетки се върнаха към корените си на земляческата среща

Традиционният землячески събор, който се прави на всеки три години, се проведе в Гостун. На тържествата в банското село се събраха много хора, които имат родствена връзка с Гостун. Цялото ръководство на община Банско уважи земляческата среща. Кметът Иван Кадев и заместниците му Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и Костадин Атанасов седнаха с гостунци на празничната им трапеза и се хванаха на хорото им.

“Хубаво е, че се събраха толкова много хора – много повече от 28-те постоянни жители на Гостун. Това показва, че гостунци помнят корените си и тачат паметта на предците си. И затова са дошли от всички краища на България.

Но тук има и много хора, на които връзката с Гостун не е родова, а емоционална – това са приятелите на селото, които се множат и правят селото по-хубаво и привлекателно. Сигурен съм, че на следващия събор те ще бъдат още по-многобройни”, каза в приветствието си кметът на община Банско.

Красотата на природата е голяма, ценна е историята на селото, но най-важни са неговите хора. Те обичат Гостун и се връщат към спомените и към корените си. А където коренът е здрав, там има и бъдеще, каза още Иван Кадев.

RELATED ARTICLES

Most Popular