Friday, May 17, 2024
HomeРегионСапарева баняКметът на Сапарева баня Калин Гелев: Не издаваме нови разрешителни за минерална...

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев: Не издаваме нови разрешителни за минерална вода, продължават съгласувателните процедури на одобрените ползватели

Общината подаде ръка на бизнеса, сега е време фирмите да проявят отговорност

  • Г-н Гелев, на сесията на Общинския съвет преди няколко дни дадохте право на няколко фирми да прокарат водопроводна инфраструктура през общински терени. Това нови ползватели ли са, или такива, които вече имат издадени разрешения за водовземане?
  • През есента на миналата година прокуратурата протестира съдържанието на част от общинската наредба за издаване на разрешителни за ползване на минерална вода с мотива, че противоречи на Закона за околната среда и водите. Затова през месец февруари тази година ние я отменихме. Поради тази причина нови разрешителни не са издавани. Тези юридически лица, които визирате, вече имат получени разрешителни, но тъй като съгласувателните процедури с експлоатационните дружества са много дълги – между 12 и 18 месеца, едва сега са стигнали на този етап. Предстои разглеждане и приемане на нова наредба. Освен това ние сме раздали количества минерална вода от сондаж 1ХГ на максималната степен. Самата процедура за издаване на разрешителни за ползване на минерална вода е сложна. Първо се взема становището на Басейнова дирекция-Благоевград, като нейните експерти указват наличието или липсата на свободни количества, а също така и възможността Общинският съвет да приеме решение съгласно параметрите, посочени в съответното заявление за ползване на минерална вода. Към настоящия момент свободни количества за издаване на минерална вода има само към сондаж КЕИ Галерията.

Пускайки в експлоатация резервоарите за минерална вода 1000 куб м. и прекъсвайки старите вземания на всички водоползватели, ще можем да пристъпим към искане от МОСВ за преизчисляване на самия дебит на резервоар 1ХГ, т.н. Гейзер. Ако се установи, че дебитът превишава раздадените количества, тогава със заповед на министъра на околната среда и водите ще се определи нов дебит и ще можем да освободим някакви количества минерална вода.

  • Докъде стигнахте със строежите на резервоарите?
  • Резервоарите са въведени в експлоатация с държавна приемателна комисия още от 12 април тази година. С наши усилия сме обособили още една абонатна станция с циментови стълби. Положили сме колекторна тръба и сме уведомили водоползвателите, че трябва да се присъедини  към резервоарите. Всеки един трябва да отговори на допълнителните условия за включване с тръба, кран, водомер, който измерва количествата на водата, и помпа, с която да се извършва самоизпомпване на водата към обекта. Освен това ползвателите трябва да имат и съответната партида за ползване на ел. енергия.

Мога да твърдя, че сме една от първите общини, които изпълниха условията и изискванията на Националния доверителен екофонд по отношение отчетността на ползването на минералната вода. Ние въведохме в експлоатация резервоарите, към които се изпомпва водата от Гейзера, и сега чакаме по надлежния ред всеки един ползвател да се присъедини, за да могат да се контролират ползваните водни количества.

  • Продължават ли хората да подават молби за водовземане?
  • Към настоящия момент имаме едно ново заявление за водовземане. Тези, които бяха подадени през изтеклия мандат, са удовлетворени всички. Към настоящия момент са общо 42, в т.ч. разрешителните на общинска администрация, училището и детската градина, които ползват минералната вода за отопление. На по-голямата част от ползвателите предстои една дълга и сложна процедура. Надявам се всички, които имат разрешителни, до края на идващата година да съумеят да приключат тази процедура и да си изградят водопроводните отклонения.
  • Туристическият сезон приключи. Успешен ли беше той за община Сапарева баня?
  • Туристическият сезон за жалост беше осакатен поради пандемията с Ковид-19. Само за около месец, от 10 август до 10 септември, се възстанови в параметрите на посещаемост от предходните години. Като цяло беше неблагоприятен и за местния бизнес, и за общината като цяло. Надяваме се хубавото време през октомври и ноември да позволи едно целогодишно посещение на нашата община, която има невероятни природни дадености.
  • Започнахте ли подготовката на зимния сезон?
  • Подготовката на зимния период никога не спира, но сега процедурата по избор на изпълнител на снегопочистване и опесъчаване е много усложнена. Знаете, че всичко се осъществява само по електронен път. За жалост за първата поръчка, която обявихме, нямаше желаещи за снегопочистване на нашата община. Атмосферните условия и местоположението и на Паничище, и на хижа „Пионерска”, и на хижа „Рилски езера” много утежняват ситуацията. Надяваме се, че при второто обявяване на тази процедура ще намерим желаещи да извършват тази услуга, която е изключително трудоемка и неблагодарна. Обявена е преди четиридесет дни. Дано да имаме и разбирането на всички ползватели на почивни станции и хотели в Паничище. Искам да припомня, че работата ни с бизнеса изисква съвместни усилия. Така, както аз като кмет на общината проявявам нужното търпение и съпричастност към проблемите на бизнеса, сега, когато идва времето за плащането на данъци и такси, с които да се формира общинският бюджет, фирмите трябва да проявят отговорност към своите задължения. Едно от важните пера в този бюджет са именно средствата за снегопочистване.
  • Има ли хора и фирми, които искат да инвестират в община Сапарева баня и да строят хотели и къщи за гости?
  • Има инвестиционни намерения. Със сигурност сме общината на територията на Кюстендилска област, която издава най-много разрешителни за строеж. Но са разпределени пропорционално между физически и юридически лица. Не само хотели, къщи за гости и места за настаняване се строят. Строят се и частни обекти под формата на къщи за живеене или вили. Жива община сме, вървим с големи темпове на развитие, но пак подчертавам, че всички трябва да заплащат дължимите данъци и такси, за да можем ние по надлежния ред да връщаме тези средства като услуга – било като снегопочистване, било като поддържане на тревни площи, обезпаразитяване и не на последно място третиране с препарати против Ковид-19.
  • Какво стана с най-големия санаториум на Балканския полуостров?
  • Работата по този проект тотално е в застой. Когато стартираше процедурата, аз още бях общински съветник и това дружество с апортна вноска на общината беше създадено включително и с моя глас. Не се случиха нещата. Строежът е на кота 0, с огромни усилия успяваме да съберем данъците и таксите, които дължи въпросното дружество, но ситуацията не е никак приятна. С решение на Общинския съвет още преди две години поискахме годишни финансови отчети и   данъчните декларации, които е подавало дружеството, но все още не са ни предоставени.
  • Какво бихте искали да кажете на хората от община Сапарева баня?
  • Искам да им пожелая да бъдат здрави и да успяват в своите начинания. И ги моля да бъдат отговорни. През изминалия летен туристически сезон общинска администрация беше изключително толерантна и търпелива, но в момента имаме въпиеща нужда от приходи. Предупредих всички инвеститори и собственици на туристически обекти, че ако до края на текущия месец не си заплатят данъците по нормалния ред, ще преминем към принудително събиране. Необходими са ни средства, за да довършим проектите за детските градини, по които имаме съфинансиране в размер на 80 000 лв. Тече ремонт и на три улици с финансиране от Държавен фонд „Земеделие”. Ще се поставят асфалтова настилка и тротоарни плочки, но предвиденото изграждане на паркинги е със собствени средства. Ако искаме община Сапарева баня да бъде по-приветлива и всички ние да сме по-гостоприемни, трябва да разберем, че бизнесът е преди всичко отговорност. Предприемчивите и умните хора би трябвало да съзнават, че това е взаимосвързан процес. Лостовете за помощ от страна на общинска администрация са изчерпани, като същевременно и търпението ни се изчерпва. Благонадеждни сме, добронамерени и търпеливи, но искаме да реализираме това, което сме обещали. Ние проявихме разбиране, сега го очакваме и от представителите на бизнеса. Общината определя начините и правилата за развиване на бизнеса, но няма неизчерпаеми ресурси, за да го подпомага. В развитите икономики той е водещият партньор. И не на последно място – нека не забравяме, че има и обикновени хора, които също разчитат на съпричастност и толерантност от страна на общинска администрация.

Даниела ПЕТРОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular