Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионБлагоевградКметът на Симитли: С пускането на тунел "Железница" ще има нови тапи...

Кметът на Симитли: С пускането на тунел “Железница” ще има нови тапи в него

В края на февруари се очаква да бъде пуснат за движение тунел “Железница” на автомагистрала “Струма” край Симитли. Очакванията са това да доведе до облекчаване на трафика и намаляване на тапите в отсечката от Благоевград до Симитли.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов обаче смята, че пускането на тунел “Железница” на магистрала “Струма” няма да отпуши движението, а може ще доведе до образуването на тапа, вътре в самия тунел.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов

“Ако го пуснат утре, след три дни ще го спрат. Задръстването е от кръговото преди тунела до Симитли. На 31 декември ми се наложи да пътувам и чаках 3 часа и 40 минути. Представете си в тунела, който е 2 км, да останат да чакат 600-700 коли вътре. Има хола с клаустрофобия, има малки деца в колите, да не се наложи да хвърчат линейки”, каза кметът Апостолов. Той е споделил тези свои опасения с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, както и с председателя на парламента Росен Желязков. Решението е като се изгради около 1 км алтернативен път покрай закрития вече рудник “Ораново”, до отбивката за Банско. Засяга се обаче жп линия на рудника, за която трябва да се изчисти собствеността. Според Апостолов фирмата, която сега работи по свлачището край тунела, би могла за един месец да направи и алтернативния път.

Новият тунел „Железница” е най-дългия тунел в България с дължина приблизително 2 километра. Съоръжението се състои от две еднопосочни тръби. Тунелът е в планинския масив южно от Благоевград и северно от село Железница. Строителството му започна през 2019 и приключи през 2022 г. Изграждането му се усложни от появата на свлачища през 2020 г., чието укрепване вече е пред финал.

RELATED ARTICLES

Most Popular