Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаАлисия Сусанина е спортистът на Дупница за 2023 г.:Започвам нови състезания и...

Алисия Сусанина е спортистът на Дупница за 2023 г.:Започвам нови състезания и съм още по-мотивирана

Мони Василев – втори, а Мартин Миладинов – трети в класацията

 

Кикбоксьорката Алисия Сусанинае спортистът на Дупница за 2023 година. Възпитаничката на Спортен клуб „Патриот“ получи своята награда на официална церемония в Спортната зала на града от кмета Първан Дангов.

„Продължавам със състезанията. За тази година дори съм още по-мотивирана, защото започвам и нови състезания по бокс. Още по-амбицирана и готова съм за предстоящите състезания. Ще се постарая в края на годината отново да зарадвам както себе си, така и всички останали с успехите си. Състезанията ми започват на 20 февруари, през лятото имам световно първенство и състезания за две световни купи. Надявам се тази година да бъде по-успешна от миналата“, каза за в. „Вяра“ Алисия Сусанина.

Както е известно,през 2023 г. състезателката стана двукратна републиканска шампионка, носителка на световната купа стил Лоу кик в Будапеща, Унгария, носителка на световната купа стил Лоу кик в Истанбул, Турция, печели победа при професионалния си дебют на Профайт-24 град Дупница, европейска шампионка по кик-бокс.

Като подгласник на второ място е Мони Василев от СК „Патриот“. Той печели победа при професионалния си дебют на Профайт-24 град Дупница, двукратен републикански шампион и европейски шампион по кик-бокс.

На трето място са отличени двама спортисти –  Мартин Миладинов от Спортен клуб „Патриот“ и Стефан Димитров от Спортен клуб по тенис на маса „Марек-Дигеста спорт“.

Мартин Миладинов е двукратен републикански шампион и бронзов медалист от Европейско първенство по кик-бокс.

Стефан Димитров е балкански вицешампион отборно – мъже, балкански бронзов медалист двойки – мъже, балкански бронзов медалист двойки – юноши до 19 г.; завоюва 12- о място (отборно) на Европейско първенство за юноши до 19 г.; държавен шампион за мъже; държавен вицешампион за младежи отборно до 21 г.; държавен вицешампион при младежи до 19 г. – индивидуално и на двойки; държавен шампион „Купа България млад олимпиец“ юноши до 19 г.; държавен вицешампион юноши до 19 г. отборно и индивидуално; държавен шампион юноши до 19 г. на двойки; държавен ученически шампион 8-10 клас индивидуално; държавен ученически вицешампион 8-10 клас отборно.

Като най-добрите в категория „Спортист на годината“ бяха наградени Ангела Рангелова, Атанас Вакъвчиев, Велин Дойчев, ДеяМилтанова, Ивайло Дамянов, Радослав Котев и Станислава Костадинова.

Ангела Рангелова е част от Клуба по ловна стрелба „Слави Иванов“ в града, републикански шампион и носител на Купата на България.

Атанас Вакъвчиеве спортист наТК„Гладиатор“, балкански шампион за кадети, завоювал осмо място на световно и пето на европейско първенство.

Велин Дойчеве състезател на Спортен клуб „Спорт Еволюшън“, спечелил е  1-во място в Държавен спортен календар на Република България в спорт колоездене, дисциплина „Ендуро“, юноши старша възраст, вицешампион на държавен личен и отборен шампионат.

ДеяМилтанова е отСпортен клуб по тенис на маса „Марек 76“ – национална състезателка, републиканска шампионка, бронзова медалистка ДИП до 15 г., участничка на Европейско първенство, има 9-о място на Балканиада за девойки /индивидуално/,бронзов медал на НТ за купата на България „Млад Олимпиец“ до 15 г.

Ивайло Дамянов е представител наВолейболен клуб „Марек Юнион-Ивкони“ – част от националния отбор по волейбол за младежи под 21 години. Класиран е на трето място на Световно първенство по волейбол за младежи под 21 години.

Радослав Котев отСпортен клуб по тенис на маса „Марек-Дигеста спорт“ е балкански вицешампион отборно мъже; балкански бронзов медалист двойки мъже; държавен шампион за мъже.

Станислава Костадинова е състезател на  Таекуондо клуб „Гладиатор“, със завоювано  първо място на Държавно първенство за девойки; балкански вицешампион за девойки.

Призът „Отбор на годината“ в индивидуалните спортовебе връчен на СК “Патриот”. Кик-бокс – състезателите на клуба от всички възрастови групи печелят призови места от национални и международни турнири, както и световни купи, като най-високите постижения през 2023 г. са бронзовият медал и двете шампионски титли от Европейско първенство.

Отбор на годината в колективните спортове стана Футболен клуб “Марек 1915”. През 2023 г. ФК „Марек 1915“ се завърна в професионалния футбол. След изиграни 20 мача от  настоящия сезон, отборът се намира на трето място във временното класиране на Втора професионална лига.

В  категория „Треньор на годината“ бяха отличени двама – Драгомир Кацаров от  СК “Патриот” и треньорът на ФК „Марек 1915“ Танчо Калпаков.

Наградата за най-добри постижения в ученически игри получи  Волейболният отбор за юноши XI-XII клас на Профилирана гимназия „Христо Ботев“, който тази година стана шампион на България на ученически игри.

Специални награди за особени заслуги към спорта в Дупница получиха Любомир Янакиев, Константин Костадинов и Велин Дойчев.

Любомир Янакиев е многократен републикански шампион и носител на Купата на България по тенис на маса за ветерани. Многократен шампион на национални и международни турнири по тенис на маса.

Константин Костадинов е един от най-добрите вратари във Втора професионална лига. До момента в първенството има впечатляващите 13 мача без допуснат гол, при изиграни общо 20 срещи от първенството.

Велин Дойчев е състезател по колоездене. С участието си в състезанията от държавния спортен календар в дисциплините „Ендуро“ и „Даунхил“ в направление планинско колоездене, в две световни купи, европейска купа и балкански шампионат, Велин Дойчев заема първо място в категория до 21 години в дисциплината „Ендуро“, за което е награден с приза „Колоездач на годината 2023“ на Българска федерация по колоездене, заема четвърто място в дисциплината „Даунхил“ в категория Elite Man, в която се състезава за първа година и попада в групата на 100-те най-добри в класацията на UCI за 2023 г.

В категория “Млади спортни надежда” не бяха   определени призьори. Всички млади спортисти бяха представени като наречени победители. „Всеки един от тях е достоен да бъде първи“, обяви водещият.

Наградите на отличените връчиха зам.-кметът по  социалните дейности Валентина Караганова, заместник-кметът по строителство и регионално развитие Бойко Христов,директорът на Детско-юношеската школа на „Марек“ Янек Кючуков, общинските съветници Асен Илиев, Анна Минкова, Иво Ников, Христо Михалчев,Гичка Михайлова, Йонко Гергов и Георги Градевски.

Церемонията „10-те най-добри спортисти на община Дупница за 2023 година” започна с изпълнение на националния химн,  както е всяка година. От името на организаторите бе обявено, че класирането на номинираните в отделните категории е извършено на база попълнени анкетни карти от представители на спортните клубове от община Дупница. Със съдействие на спортния журналист с над 20- годишна практика Явор Евтимов, работил за спортния сайт „Спортал.бг“, телевизия „Евроспорт“, който от 2004 г. е част от екипа на вестник „Сега“.

Присъстващите се насладиха на съчетанията на талантливите състезателки от Спортния клуб по художествена гимнастика „Радея“ с ръководител Радмила Христова. Аплодисментите на публиката събраха и танцьорите от „Денс машийн“,  ръководени от Александър Димитров. Зрителите бяха впечатлени и от съчетанието  на Клуба за здраве на ветераните спортисти „Марек“, чийто  председател е Маргарита Илиева.

Церемонията откри кметът Първан Дангов. „Искам да кажа, че уважаваме спортистите, независимо от това дали са волейболисти, баскетболисти, футболисти. И най-вече искам децата, които са в тази зала, да спортуват, за да бъдат здрави. Защото спортът е здраве и това е моето верую и разбиране. Като кмет ще положа всички усилия, мили деца от Дупница и региона, да спортувате и да бъдете здрави. Да бъдете далеч от компютрите, доколкото може, да бъдете далеч от телефоните, да се занимавате със спорт и да възпитаваме във вас любов към спорта, любов към родината и да бъдете примерни граждани. Доколко сме успели, ще видим в бъдеще“, заявиДангов.

Тойотбеляза, че Дупница има нужда от втора спортна зала и че общината работят по въпроса.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular