Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилКметът Петър Паунов пита кюстендилци за повишаване на такса "смет"

Кметът Петър Паунов пита кюстендилци за повишаване на такса “смет”

Кметът на Кюстендил Петър Паунов ще инициира обществено допитване за повишаване на таксата за битови отпадъци. Това стана ясно по време на провеждащото се онлайн заседание на Общинския съвет.
Паунов посочи, че са направени задълбочени анализи на база на Националното сдружение на общините в Република България. Според кмета на общината Кюстендил в момента получава приход от такса „смет” в рамките на 1 400 000 лева. Най-близката община, която е областен център по отношение таксата за битови отпадъци, е Силистра, с 2 250 000 лева, а е с около 10 000 души население по-малко.
Към момента средната такса за битови отпадъци в община Кюстендил на глава от населението е 28,99 лева. Най-близката община в България, която е областен център, заплаща над 40 лева на жител. От курортните общини най-близките са Сандански и Петрич, които плащат по около 49 лева, но като територия и населени места са значително по-малки, посочи още Паунов.
Предложението е да се инициира обществено допитване на 30 октомври. В 83 секции жителите на Кюстендилска община ще могат да изразят своето решение по отношение на темата, стана ясно на сесията.
Същевременно Димитър Соколов положи клетва като общински съветник. Той е от Коалиция „БСП за България” и заема мястото на починалия Асен Иванов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular