Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупница8 граждански инициативи получават по 3000 лв. след официален подпис от кмета...

8 граждански инициативи получават по 3000 лв. след официален подпис от кмета на Дупница

Благодарение на отпуснатите средства ансамбълът на Воин Войнов ще си осигури автентични булчински носии

Кметът на община Дупница Методи Чимев сключи договорите за първите проекти, които ще се финансират от Фонда за подкрепа на местни инициативи. От постъпили 13 заявления 8 са одобрени, за които вносителите на проектите ще получат по 3000 лева. На срещата с одобрените бе и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който е инициатор на тази идея. “Радвам се, че вече имаме реални проекти, които се надявам да провокират още по-голям интерес при следващата кампания. Но всяко начало е така. Очаквах повече да бъдат проектите за облагородяване на междублокови пространства, но съм убеден, че следващия път ще преобладават, защото все пак това е свързано с по-сериозна организация. Идеята е много хубава, защото е от полза за всички. Ако имаме повече и хубави проекти, заложената сума за фонда веднага съм готов да я предложа на Общински съвет да се повиши. Искам да ви благодаря за инициативността и желанието, защото ако няма отсреща партньор – няма какво да се случва”, обърна се към присъстващите кметът Чимев.

Емил Севдин и Мариела Атова

“Доволен съм, че стартира дейността на фонда. Идеята му е да даде инициативност на гражданите, на неправителствените организации, а не да чака някой нещо да даде или общината да направи. Има много интересни предложения. И държа да отбележа, че не е никак сложно. Имаш идея, сядаш и я описваш на лист хартия и я внасяш в община Дупница. Това е. Затова очаквам следващата година да се включат още граждани. И аз съм убеден, че колегите от ОбС няма да имат против да се завиши сумата за фонда идната бюджетна година”, допълни шефът на местния парламент Костадинов.
Сред одобрените проекти са за облагородяване на блокови пространства в жк „Бистрица” и в кв. „Южен”. Проектът на НЧ “Пробуда-1926“ в село Джерман е за обновяване на зала и ремонт на детска площадка пред читалището. ДГ ”Калина” спечели проект за изграждане на водовземно съоръжение за поливни нужди за двора на детската градина. ОУ ”Христо Ботев” в с. Самораново ще изгради зелена класна стая в двора на училището. От Сдружение ФТА „Дупница-2000“ ще закупят 16 женски народни носии. С подкрепата на НЧ ”Пробуда – 1927” в с. Самораново ще бъдат облагородени зелени площи.

Воин Войнов ще закупи със средствата носии за ансамбъл „Актавис”.

„Градинката, която ще бъде облагородена, се намира на ул. „Георги Димитров” в Самораново. Инициативата е на хора, живеещи до това място – Мариела и Ивайло Атови. Те изготвиха проекта, а ние от читалището им помогнахме с организацията и документацията. Възнамеряваме не само административно да помогнем за реализацията на проекта, но да сме и основни участници в изпълнението му на място. Основата на проекта е тази зелена площ да може да бъде използвана от хората, които са там. Първо ще засадим цветя, заложено е оградно съоръжение и привеждане във вид, който е нормален за всяка една зелена площ. Има дофинансиране на проекта. Сумата по договора е 2991 лв., а дофинансирането е в размер на 700 лв. Това са средства, които Мариела Атова и нейният съпруг ще дарят”, каза председателят на читалището Емил Севдин.
„Градинката представлява зелена площ, в която има засадени няколко орехови дървета. Беше доста запусната и сме решили да променим нещата. Вече сме започнали, засадили сме малко цветя и продължаваме. Очакваме финансирането, за да може да закупим материали и да работим”, каза Мариела Атова.

Гергана Димитрова

Воин Войнов обясни, че благодарение на отпуснатите средства за ансамбъла ще бъдат осигурени автентични булчински носии от Дупнишко. „Носиите се поръчват и се изработват в специални ателиета. Ще направим дупнишка носия. За да се види как е изглеждала автентичната носия, се прави цяло проучване из музеи и ракли. Издирих цялата носия, която е сватбена. Най- интересна е шапчицата, която е само от парички и има воал. Тази носия ще ни струва над 1200-1300 лв. Ще са ми нужни и спонсори, ще разчитам и на заделени пари”, каза хореографът.
„Ние направихме проучвателен сондаж за промишлена вода за поливане на двора. С една част от тези пари ще направим инфраструктурата на този сондаж. Ще платим шахтата, тръбите до голямата цистерна, а големия сондаж ще го платим от бюджета на детската градина. В двора има подпочвени води, ще си направим кладенец, с помпа ще пълним една цистерна от 15 куб. м и с нея ще си поливаме двора. Имаме много хубав двор. По ПУДООС реализирахме 5-6 проекта и трябва да се полива. Трябва вода, а чешмяната става доста скъпа и не е редно да поливаме двора с нея”, обясни директорът на ДГ „Калина” Райна Хаджийска.

Райна Хаджийска подписа договор за изграждане на съоръжение за поливане на двора на ДГ „Калина”.

„Домоуправител съм на бл. 76 в жк „Бистрица”. Тъй като нашият блок не влезе нито в първия, нито във втория етап от ремонтните дейности, решихме да се възползваме от инициативата на Общинския съвет и общината. Сумата, която ще получим, е максимумът, който се предоставя – 3000 лв. Останалите средства ще дадем ние. Събират се от хората в блока. Положението пред него никак не е розово. След редицата изкопни работи от ВиК, от ремонтите за смяната на канализацията пространството пред блока е в окаяно състояние. Изпочупени са плочките. Събират се много боклуци, когато няма плочки, не може да се изчисти добре. Ще сменим старите плочки, стария насипен материал, който се намира в момента там. Ще положим нови плочки, нови бордюри. Искаме да подменим самата мазилка отстрани на блока, защото подпочвената води ни създава много проблеми. Ще сменим и пейките. Там се събират и майки с деца, и малки дечица, и тийнейджъри. Пространството пред блока е голямо и е срамота да остане неусвоено. Надявам се в рамките на тези 3 месеца, които ни дава като срок общината, да се справим и в края на годината да се похвалим с едно красиво междублоково пространство”, обясни Гергана Димитрова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular