Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаПреброителят Кристиян Георгиев: Дупничани са дружелюбни и приветливи, притесняват се да споделят...

Преброителят Кристиян Георгиев: Дупничани са дружелюбни и приветливи, притесняват се да споделят лични данни

В моите райони по-малко от половината са се преброили електронно, каза 26-годишният мъж

Срокът за обхода на преброителите при Преброяване 2021 се удължава до 10 октомври. Така те могат да посещават домакинства, сгради и жилища до 20,00 часа на 10 октомври 2021 г. Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта. Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателство.

Петър

Кристиян Георгиев е един от преброителите в град Дупница. В момента той живее и учи в София. Вече е завършил семестриално „Индустриален мениджмънт” в Техническия университет, а след седмица му предстои да защити дипломата си.
Кристиян е бил на бригада в чужбина и за своите 26 години е натрупал доста житейски опит. Записва се като преброител заради възможността да изкара допълнителни доходи.
„Отделно от това ми беше интересно да се захвана с това начинание и от близо да се запозная с процеса. От университета често вадим информация от Националния статистически институт. Мои роднини също участват в преброяването”, сподели Кристиян.
Той е получил два района в близост до бившата Военна болница в Дупница и улиците „Булаир” и „Венелин”. Ето какво сподели той за наблюденията си до момента: „Електронното преброяване улеснява самите преброители. Предоставянето на кода отнема не повече от 1-2 мин. Докато попълването на анкетата е от 5 до 10 минути, понякога дори 15, ако има повече живеещи на този адрес. От домакинствата, които съм обходил до момента, мога да направя заключение, че по-малко от половината са се преброили електронно. Друго нещо също ми прави впечатление. Доста възрастни хора са преброени електронно от свои близки, което е добре. Защото има възрастни с намален слух и се притесняват, когато не чуват добре и трябва да отговарят на въпроси. Затова електронното преброяване е добро решение”, каза още младият дупничанин. Той сподели, че е попаднал на много отзивчиви жители: “Повечето са дружелюбни и много приветливи, бабите винаги нареждат почерпки на масата. Всички оказват съдействие при попълването на анкетата”.

Васил

Кристиян разказа и какви са притесненията на хората:
„Някои от тях са чули, че при преброяването не се изискват лични данни. По принцип е нужно ЕГН, но е достатъчна и само датата на раждане. И когато ние поискаме тази дата, това притеснява хората. Има и хора, които работят без трудов договор и за тях понякога е проблем да опишат вида на работа и длъжност. Не е имало оплаквания от неподходящи въпроси”, допълни преброителят.
Кристиян е категоричен, че има намерение да се прибере в родния си град. „Не мисля, че размерът на заплатите е проблем. Доколкото знам, в Дупница месечните възнаграждения постоянно се повишават. Според мен проблемът е, че не се предлагат достатъчно работни места, които да изискват образование. Повечето оферти са за нискоквалифициран труд и това отблъсква младите и амбициозни хора. Според мен, както преди време повечето тръгваха към големите градове, сега се връщат по родните си места. Причината е в пандемията. Вече на много места се работи дистанционно и това накара немалко хора да си тръгнат от София. Аз също ще търся подобен начин за работа. Няма да ми се наложи да плащам наем и транспорт. Отделно от това в столицата е много по-скъпо, придвижването е по-трудно”, допълни Кристиян Георгиев.
Жители на Дупница също споделят, че не са срещнали затруднения с преброяването. „Нашето домакинство не използва електронното преброяване. Изчакахме преброителят да дойде и да ни запише данните. Дори за малко щяхме да се разминем с жената. Тъкмо излизах и я срещнах пред блока, затова се върнах вкъщи. Всичко отне 10 минути”, коментира Петър от Дупница.
Неговият съгражданин Васил пък все още чака посещение от преброителя за неговия район.

 

Йордан от Кюстендил

„Досега не е минал никой, но предполагам, че в близките дни това ще се случи. Аз съм възрастен, не съм добре с техниката и няма как да се преброя електронно. Мисля, че няма да има трудности. Доколкото знам, трябва да си дам ЕГН-то, да кажа кой е точният ми адрес, както и подробности за самото жилище и обитателите му. Нужно е да се прави такова преброяване от време на време, но за съжаление предполагам, че то ще покаже колко сме намалели не само тук, а и в България”, каза пенсионерът.
Друга възрастна дупничанка пък е помолила свой съсед да й помогне при електронното преброяване. Тя и мъжът й не умеят да боравят с компютри, но и не са искали да приемат в дома си непознат. „Въпреки че не сме технически грамотни, предпочетохме да се преброим по интернет. Помолихме едно добро момче от долния етаж, което е много запознато с компютрите. То дойде и за кратко време беше готово. Когато преброителят дойде, само му дадохме номера и приключихме с това”, каза Маргарита Пенева.
При фонтаните на площад „Свобода” срещнахме и кюстендилеца Йордан, който беше в следобедните часове на четвъртък в Дупница.
„Вече ни преброиха. Решихме да изчакаме преброителя и да не се регистрираме онлайн. Не срещнахме никакви трудности. Въпросите бяха нормални и удачни. Всичко стана много бързо и лесно”, заяви Йордан.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular