Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградКовид отстъпи, в болниците от Югозапада нахлуха непосилните сметки за ток и...

Ковид отстъпи, в болниците от Югозапада нахлуха непосилните сметки за ток и газ

  • Директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова“ д-р Анатоли Митов: Увеличението е огромно! Не два или три пъти, а още повече

  • Не знам колко ще удържим, защото наистина сметките са много високи, коментира директорът „МБАЛ – Благоевград” Огнян Митев

Натискът към болниците в Югозапада вече е значително по-малък след спада на новозаразени с коронавирус. През последните седмици има много по-малък брой пациенти, които се нуждаят от хоспитализация и това е глътка въздух след огромния брой болни по време на последната вълна. На преден план обаче излиза друг голям проблем, а именно все по-големите сметки за отопление, които здравните заведения трябва да плащат след рязкото поскъпване на газта и тока. Както е известно, това породи високо напрежение и политически сблъсък и в Народното събрание.

В общинската болница в Дупница към момента от опасния вирус се лекуват само десет души. Значително по-малкият брой хоспитализирани доведе до това отделенията да започнат да работят по своите направления.
„Възстановява се предишния облик и картина. Отделенията, които бяха временно приспособени като такива за пациенти с Ковид-19, вече изпълняват своите предишни функции. Единствено в Инфекциозно отделение имаме 10 души, които са положителни за коронавирус и се лекуват. За радост са добре. Работим нормално, всичко е така, както беше преди“, заяви пред „Вяра“ прокуристът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД в Дупница – Мария Иванова-Жайгарова. Здравното заведение обаче получава все по-високи сметки за отопление, което значително затруднява работата. „Сметките са все по-високи. Справяме се, няма как иначе, просто нямаме друг избор. Но сумите стигат и до три пъти по-голям размер. Не искам да коментирам политически решения. Един път се заговори, че ще има някаква компенсация за болниците, друг път се казва, че няма да има….“, коментира прокуристът.
МБАЛ-Благоевград също приема далеч по-малко пациенти през последните седмици и медиците там също са си отдъхнали след изключително интензивните есенни и зимни месеци.

Мария Жайгарова

„В момента имаме хоспитализирани около 30 души. Отделенията, които бяхме принудени да ги превърнем в ковидни, вече си работят нормално. Във всяко едно от тях обаче сме оставили по 2 легла за пациенти, при които се наблюдава дублиране на коронавис с друг проблем. Да речем, че някой пациент има кардиологичен проблем, но в същото време се е заразил с коронавирус – той бива настаняван на едно от двете такива легла в кардиологията“, заяви д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград. Относно повишените разходи за отопление, той каза:
„Както при всички болници в страната, при нас също е много трудно. Намираме начин да се справяме някак си. Не знам обаче колко ще удържим, защото наистина сметките са три пъти по-високи“.
Броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 в пернишката болница също значително е намалял и натискът вече не е толкова голям.
„Ситуацията вече е доста по-спокойна. Повечето от отделенията вече се върнаха към нормалния ритъм на работа. Останаха единствено 1-2 от тях, които да приемат пациенти с коронавирус. Към момента броят на заразените в нашата болница е 25“, заяви директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник – д-р Анатоли Митов.
Той коментира и огромното увеличение на сметките за ток, които здравното заведение трябва да плаща всеки месец.
„Увеличението е огромно. Даже не бих казал, че два или три пъти, а още повече. Миналата година по това време разходите ни от това естество бяха 12 000 лева, а сега са 56 000 лева. Сами смятайте за какво увеличение става въпрос. Засега се справяме, но е много трудно“, завърши д-р Митов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Вируса се изплаши от цената на тока и дим да го няма.

Comments are closed.

Most Popular