Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКрай на сагата! Яхиновци спряха вредните производства

Край на сагата! Яхиновци спряха вредните производства

Община Дупница запазва земеделските земи, нивите остават, заявиха от Инициативния комитет на селото

Юлияна КОЛЧАКОВА

Община Дупница ще запази земеделските земи в района на Яхиново. Имотите в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето, за които в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на община Дупница се предвиждаше да бъдат преотредени в предимно производствена зона, ще останат със сегашния си статут. Това става ясно от писмо на кмета Методи Чимев до управителя на област Кюстендил, председателя на Общинския съвет (ОбС), кмета на Яхиново и Инициативния комитет на селото, с което уведомява, че община Дупница ще се съобрази с искането на яхиновци да се запази досегашното предназначение на земите.

„След като община Дупница се запозна с изложеното в искането – подписка за промяна предназначението на земеделска земя и обособяване на териториално-устройствена зона „предимно производствена” в предварителния проект на ОУП в обхвата на землището на с. Яхиново, местности Долните ливади, Камико, Среден път и Полето, представляващи територия до една от големите фармацевтични компании на територията на Република България, не намирам основание същото да не бъде уважено и в окончателния проект на ОУП на община Дупница това предвиждане да не бъде променено съгласно искането.

С горното ще бъдат удовлетворени изискванията за последваща промяна в Общия устройствен план на община Дупница.

Информирам Ви също, че предстои окончателно съгласуване на проекта преди същия да бъде одобрен по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), като за всяко последващо действие ще бъдете уведомени”,  пише в писмото, адресирано до представителите на споментите институции – Александър Пандурски, Костадин Костадинов, Софка Скоклева и Методи Захаринов.

„Това е победа за нас. Фактът, че земята ще остане земеделска, гарантира, че в този район няма да се случват вредни производства. След като няма нормативна база, която да определя кое производство е вредно и кое безвредно, с Общия устройствен план ще се дадат гаранции”, каза Методи Захаринов.

От Инициативния комитет отбелязаха, че са регистрирали сдружение с нестопанска цел. От сдружението ще изпратят искане до Административния съд в Кюстендил, да бъдат допуснати като страна по делото, заведено от инвеститорите Николай и Ирина Божкови срещу решението на ОбС- Дупница, с което бе отказана промяна на статута на имот на Божкови. Делото е насрочено за 10 март. „Ще се опитаме да убедим съда в правотата си”, посочиха от Инициативния комитет.

Припомняме, че именно инвестиционно намерение на Божкови подтикна яхиновци да застанат категорично против заложеното в ОУП преотреждане на земеделските земи в споменатите местности за производствена зона. Както писахме, в свой имот – нива, в една от цитираните местности Божкови искаха да изградят цех за преработка на пластмаса. В селото настръхнаха, опасявайки се, че производството на това предприятие ще бъде вредно. Сформиран бе Инициативен комитет, който и вече трета година се бори срещу преактуването на терена. Инициативният комитет и местните хора останаха на позицията си, че смяната на статута на земята не бива да се допуска и след като Божкови промениха първоначалното си намерение и решиха вместо цех, да изградят автосервиз и склад. Яхиновци са категорични, че с промяната на статута на имота се дава възможност да се реализира първото намерение на инвеститорите. Общинският съвет неколкократно не подкрепи с решение искането на Божкови, заради което те осъдиха и продължават да съдят общината.

Припомняме още, че на януарското заседание на общинските съветници от комитета излязоха с обръщение и настояваха за промяна в проекта за ОУП. Тогава категорично бе казано, че с проекта се гази Конституцията на страната, и ако той не се промени, ще бъдат сезирани висшестоящи институции, сред които  Европейският съд за правата на човека.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular