Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаКриза в МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Дупница

Криза в МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Дупница

Емил Гущеров: Управленската немощ на кмета Дангов и председателя на ОбС Костадинов доведоха до хаос в общината и болницата

Управленската немощ на кмета Първан Дангов, администрацията и председателя на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов доведоха до организирания хаос, който виждаме в общината и в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Дупница. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, провокиран от действията на местната управа относно избора на управител на общинската болница.

„Кметът Първан Дангов и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов знаеха кога изтича договорът на прокуриста на болницата Мария Жайгарова и още през м. декември можеха да направят предложение за нов управител и да се проведе заседание, на което да бъде направен изборът. Въпреки това те забавиха процедурата с един месец. Предложението д-р Крум Бонев да заеме поста бе внесено в последния момент, както беше и с В и К. Управленската немощ на кмета Първан Дангов, администрацията и председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов доведоха до организирания хаос, който виждаме в общината и в МБАЛ „Свети Иван Рилски“.

Заради забавянето на избора на управител болницата не функционира нормално. Не се сключват договори, не се извършват и финансови и счетоводни операции, няма плащания, включително и към персонала. Защо управляващите не се консултираха с юристите на общината. Има юристи, които би трябвало да са казали, че д-р Крум Бонев е в конфликт на интереси, тъй като е управител и на частния Медицински център „Асклепий“. Така нямаше да се стигне до избора на д-р Бонев, който иначе е доказан и уважаван специалист. Ако целта на управляващите е да съсипят болницата, нека да излязат и да кажат. Тази болница е жизненоважна не само за жителите на община Дупница, но и на Сапарева баня и Бобов дол“, заяви Емил Гущеров.

Представителите на ГЕРБ в местния парламент се надяват за управител да бъде предложен и назначен компетентен специалист, който е запознат с дейността на лечебното заведение.

Съветникът коментира и освобождаването от работа на служители в общинската администрация. „Както казах, в тази община нали има юристи. Къде бяха те, за да кажат за този конфликт на интереси. В петък, вероятно под влиянието на Трифон Зарезан, кметът уволни 10 служители в общината. Това също е организиран хаос и управленска немощ. Хубаво е да се дадат 50 лв. на музиканта на „Трифон Зарезан“, но е по-важно да се създадат нормални условия за работа на общината и общинските дружества“, заяви Гущеров. Той посочи още, че свикването на извънредно заседание ще натовари излишно бюджета на общината.

„Свикването на извънредна сесия води до излишен разход за възнаграждения на общинските съветници. То се прави, след като на предната сесия бе казано, че бюджетът е изчерпан, няма откъде да се намерят 30 000 лв. за  местни инициативи и докладната бе оставена за следващо заседание. Надяваме се това да е последното предложение, което е внесено по този начин в Общинския съвет, допълни още Емил Гущеров.

Припомняме, че миналата седмица на пресконференция кметът Първан Дангов обяви, че д-р Крум Бонев е отказал да встъпи в длъжност и да бъде вписан в Търговския регистър като управител на общинската болница, тъй като е в конфликт на интереси. Тогава градоначалникът съобщи още, че има ново предложение и ще оповести името на извънредно заседание на общинските съветници. Кой ще е новият управител, ще стане ясно на насроченото за 6 февруари (вторник) извънредно заседание на съвета.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Перо предлага друг пияница като него Стив Николов рентгенолога!

Comments are closed.

Most Popular