Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупница(ВИДЕО) Любопитни щъркели от с.Ярлово наблюдаваха падащия метеорит

(ВИДЕО) Любопитни щъркели от с.Ярлово наблюдаваха падащия метеорит

В цял Югозапад са станали свидетели на ярката светлина в небето

Около 21,40 часа във вторник жителите на множество големи и малки селища в България станаха свидетели на рядко явление – метеорит изгоря в атмосферата, съобщиха информационните агенции. Най-добре се е наблюдавало явлението във Видин, където има и най-много стреснати жители, заради необяснимото явление. Ярката светлинае наблюдавана и в цяла Югозападна България, в мрежата публикуваха записи, снимки и коментари.Повечето от потребителите не съобщават за силен гръм. Някои хора са помислили светлината в небето за заря, а други – за преминаващ самолет.

“В Дупница светна цялото небе”, пишат очевидци. Други коментират, че и в Самоков станало светло като ден за секунди. В Перник видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са го как пада.

В Благоевград и Кюстендил също са забелязали силна светлина.

Падащият метеорит е заснет от камерата в едно от гнездата на бели щъркели, които се наблюдават на живо в село Ярлово, Самоковско. Малките щъркелчета също са станали свидетели на гледката.

“Не е инцидент, а природно явление. Искам да успокоя гражданите, че на територията на Видин няма никакво напрежение. Още снощи обхождахме областта евентуално за пострадали хора или щети, няма такива”, това заяви в сряда сутрин на извънреден брифинг директорът на ОДМВР – Видин старши комисар Петър Коцин.

Около 23 ч. е постъпила информация от колегите от Румъния, че става дума за природно явление. Метеоритът е бил с размерите на футболна топка и е прелетял на височина 1 км. Скоростта на движение на едно такова тяло е от10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда, обясни пред Нова телевизия доц. Никола Петров, директор на космическата обсерватория на връх Рожен. По думите му всички такива метеори започват да горят, да се виждат, а на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели.

Румънските власти потвърждават, че метеоритът се е взривил във въздуха, а останките от него са паднали на тяхна територия. Проверява се дали части от него не са попаднали и на наша територия.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular