Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградОкончателно: Благоевградският прокурор Р. Бачева е осъдена на 6 м условно

Окончателно: Благоевградският прокурор Р. Бачева е осъдена на 6 м условно

 Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, с която бившият прокурор Райна Бачева е осъдена за две престъпления по чл. 288 и чл. 289 от Наказателния кодекс (НК). Тя е призната за виновна в това, че е склонила младши прокурор да прекрати наказателно производство и е осуетила наказателно преследване срещу лице, причинило пътно-транспортно произшествие (ПТП). На Бачева е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 6 месеца с изпитателен срок от 3 години.

Припомняме, че на 25 юни 2015 г. в Благоевград Бачева е осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание. Катастрофата е станала на 25 юни 2015 г. около 17,00 ч. в Благоевград, на пешеходна пътека тип “Зебра”. Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Р. Т. средна телесна повреда по непредпазливост.

Прокурор Райна Бачева е била дежурна тогава. Тя е уведомена от дежурния разследващ полицай при 02 РУ на МВР Благоевград. Вместо да разпореди неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да започне административно наказване на дееца.

Разследващите са установили, че още преди да научи за катастрофата по служебен път, тя вече е била уведомена за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

ВКС отхвърли касационната жалба на Бачева, която твърдеше, че е осъдена на основание на недостоверни доказателства и че е извършила само дисциплинарно нарушение. Съдът призна за достоверни показанията на свидетели, които са потвърдили, чеБачева е оказала психическо въздействие върху други прокурори, с цел да решават дела по начин, противен на закона и на вътрешното им убеждение. Съдът също така призна за доказани фактите, че Бачева е била наблюдаващ прокурор по едното досъдебно производство и че го е прекратила без да има основание за това.

ВКС констатира, че материалният закон е приложен правилно при установените по делото фактически положения. Според съда Бачева е изпълнила формите на изпълнителното деяние по чл. 288 и чл. 289 НК – склоняване и осуетяване на наказателното производство. Съдът подчерта, че всички магистрати следва да се въздържат от оказването на въздействие върху психиката на лицата, осъществяващи правораздавателна дейност.

RELATED ARTICLES

Most Popular