Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаМария Фалина поема временно гимназията в Дупница

Мария Фалина поема временно гимназията в Дупница

Досегашната директорка Геновева Ризова напусна по собствено желание

Юлияна КОЛЧАКОВА

Профилирана гимназия „Христо Ботев” в Дупница има нов директор. От 3 септември начело на училището застава досегашната заместник-директорка Мария Фалина. Тя поема щафетата от Геновева Ризова, която е напуснала по взаимно съгласие, с намерението 1 г. да си даде почивка. Мария Фалина ще бъде временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. „Все още не съм решила дали да се явя на конкурса, за да остана за постоянно”, отговори на наш въпрос новата директорка. Тя е от Дупница. Завършила е математика и информатика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 13 г. е заместник на Геновева Ризова в гимназията.

Стана ясно още, че в училището, което е едно от елитните средни учебни заведения в региона, има и други кадрови промени. Назначени са двама нови учители по физическо възпитание и спорт. Това са Велислав Казаков, който е завършилият тази година и е бивш възпитаник на ПГ „Христо Ботев”, и Любомир Георгиев – досегашен преподавател в ОУ „Неофит Рилски” в града.

Гимназията започва учебната година със 100% осъществен прием след 7-и клас. „Нямаме нито едно свободно място в 8-и клас. И в четирите паралелки се записаха по 26 ученици, колкото е нормативът”, съобщи директорката.

Новост за училището е и специалността „Приложно програмиране”, професия „Програмист”, с интензивно изучаване на английски език, която се въвежда от тази учебна година.

В гимназията вече се готвят за първия учебен ден, като 3 от класните стаи ще претърпят ремонт. „По предписание на противопожарната охрана се сменя обшивката на 3 класни стаи, които до 15 септември ще бъдат готови”, каза Мария Фалина.

ПГ „Христо Ботев” е предпочитано и уважавано учебно заведение със 140-годишна история. Там се обучават над 620 ученици. Паралелките са с профили: „Математически“,  „Природни науки“, „Хуманитарен науки“, “Предприемачески“, „Обществени науки”. В училището работят 54-ма души, 46 от които педагози.

RELATED ARTICLES

Most Popular