Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградОт първата линия: Болниците в Югозапада посрещат 4-та ковид вълна

От първата линия: Болниците в Югозапада посрещат 4-та ковид вълна

 В повечето здравни заведения има „Ремдесивир“, но доставките са по-малки
М. Жайгарова: Дано не изживеем отново ужаса от втората вълна

Димитър ИКОНОМОВ
Болниците в Югозападна България са готови да посрещнат нова вълна на коронавируса. Това показа проверка на „Вяра“.

Здравните заведения в Благоевград, Гоце Делчев, Дупница и Перник са наясно как да реагират при задаващия се по-голям брой на заразени с Ковид-19.
„Обстановката в момента е под контрол. Имаме свободни легла в ковид отделенията, тъй като хоспитализираните пациенти не са много. Подготвени сме за евентуална нова вълна и знаем как да процедираме. Досега не сме имали липса на „Ремдесивир“ и на този етап имаме достатъчно количество от това лекарство. Надявам се да не се стига до ситуации, в които няма да можем да разчитаме на този медикамент“, каза д-р Огнян Митев от МБАЛ-Благоевград.

Заместник-управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов също е категоричен, че той и колегите му са подготвени за по-голям брой хоспитализирани.

„Към четвъртък следобед в нашата болница имаме 29 пациенти, заразени с коронавирус. Те са на различна възраст. Има както по-млади, така и по-възрастни. Хората са главно с Делта варианта на вируса, който вече е масово разпространен и в България. Помещават се в Инфекциозно отделение и в Детско, които са в един корпус. Направили сме това, за да нямат никакъв досег с други пациенти. Децата също са изцяло отделени. За щастие нямаме заразени наши колеги от персонала“, заяви д-р Тонгов.  Той коментира и липсата на „Ремдесивир“, за която се заговори в началото на седмицата: „В момента имаме от него, но в по-малки количества. Дори през миналия ден получихме още, но все още не е напълно достатъчно. Имаме обещание, че в скоро време ще има още доставки“.

Прокуристът на общинската болница в Дупница Мария Иванова-Жайгарова беше категорична, че в момента ситуацията там не е тежка. „Към четвъртък на обяд имаме 15 хоспитализирани пациенти плюс една жена, която от дълго време е в реанимация. Сред тях преобладават възрастните хора, младите са по-малко. Най-възрастният при нас е на 84 години. Погледнато реално, ситуацията не е тежка и дай Боже да си остане такава. Дано не се наложи да изживеем отново ужаса, на който станахме свидетели по време на втората вълна през месец ноември миналата година. Все пак сме напълно подготвени за всичко. Радостното е, че няма заразени от персонала. Повечето от тях вече са и ваксинирани“, сподели Мария Иванова-Жайгарова.
Колкото до лекарството „Ремдесивир“, прокуристът поясни:

„Забелязва се недостиг на този медикамент. Но това не е само в Югозапада, а общо в цялата страна. Дали сме заявки за по 30 флакона, а получаваме по 6. Дано не се стига до моменти, когато това лекарство ще бъде необходимо за по-голям брой хора. „Ремдесивир“ не е регулиран държавно и се очаква от Министерството на здравеопазването да направят по-голяма доставка“.
Хоспитализираните пациенти с COVID-19 в пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“ пък са 40 на брой.

„Предполагаме, че те са заразени с Делта варианта. При болните преобладават неваксинираните, те са най-голям процент. Иначе има както по-млади, така и доста възрастни. Слава Богу нямаме бебета и деца“, коментира управителят д-р Анатоли Митов. Той добави, че ръководеното от него здравно заведение е готово за новата вълна.

„Вече три пъти се сблъсквахме с това, така че сме наясно какво да очакваме и как да реагираме. Искрено се надявам ситуацията този път да бъде по-лека от миналите пъти. Повечето от колегите ни са преболедували ковид, а и почти всички са ваксинирани. Ще се справим“, каза още директорът на пернишката болница.
В същото време „24 часа“ информира, че се очаква страната ни да получи две доставки за над 16 000 флакона от „Ремдесивир“.

RELATED ARTICLES

Most Popular