Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаМилена Попова от Самоков обагри Дупница с морски пейзажи и цветя

Милена Попова от Самоков обагри Дупница с морски пейзажи и цветя

Художничката откри дебютна изложба в града, украински бежанци първи видяха картините й

Самоковската художничка Милена Попова откри първата си изложба в Дупница. Експозицията под надслов „Равноденствие“ е подредена в галерия „Джамията“ . В нея самоковката представя красиви морски пейзажи, пролетни гледки и цветя.
„Бих искала да благодаря за поканата и шанса. Това е изключително красиво място и много се радвам да гостувам в Джамията и в Дупница. За първи път посетих града през есента и фасадата на галерията отвън много ме впечатли. Тя беше огряна от слънцето в едни топли цветове и в комбинация с камъка се получи изключитена гледка. Благодарна съм, че имам възможност да посрещна гостите на изложбата си точно тук“, сподели пред „Вяра“ Милена Попова.
Жителите и гостите на Дупница могат да видят около 40 нейни картини, създадени през последните две години.
„Техниката на рисуване е с маслени бои и поне за мен това е много любим материал за работа, защото има възможност за постигане на контраст и интересен ефект в текстурата. Името на изложбата съвпадна с пролетното равноденствие, което свързваме с новото, обновлението, светлината… Свързвам го и с надежда“, допълни художничката.
Икономист по образование, тя се започва да се занимава с живопис преди около 4 години. Така се връща към изкуството след продължително прекъсване.
„Когато бях дете, посещавах детската художествена школа „Захарий Зограф“ в Самоков. Това беше едно много красиво място и съм запазила доста хубави спомени от там при преподавателите ми Елена Белстойнева и Пенка Боянова. След животът и кариерата ми се развиха в друга посока. Работих в корпоративния сектор в продължение на 17 г. Но се върнах към рисуването. Имам само свои сюжети и изразявам изцяло себе си. Създадох и организация, в която включвам малки таланти и деца със специални потребности в творчески дейности под различни форми. Организираме изложби, фестивали, занимания с глина, рисуване и т.н.“, разказа още художничката.
На въпрос какво я вдъхновява, художничката от Самоков отговари: „Много неща – и творци, и природата. Много обичам да рисувам навън, когато имам възможност. Другото, което по-скоро може би ме провокира са личните преживявания. По някакъв начин това е израз и изказ и също се захранва от емоциите. Вдухновяват ме също и автори и картини, които по някакъв начин, или които в миналото съм харесала и са ме събудили“.
Уредникът на изложбена зала „Джамията“ Ивайло Орманков отбеляза, че дупничани и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 20 април.
„Видях произведения на Милена във Фейсбук и картините веднага ми харесаха. Въпреки че едно е да гледаш снимки на картини, а друго е на живо. Но тъй като съм импулсивен, реших, че тя трябва да постави своя изложба тук. Ние се запознахме лично на една обща изложба и тогава я поканих. Тя прие и аз много се радвам. Това, което ме грабна още от първия път е начинът, по който изразява чувствата си в момента, когато рисува. Експресивността и чувствеността в картините й страшно много ми допадна. В крайна сметка успяхме да осъществим изложбата. Много се надявам дупничани да дойдат и да видят тези красоти“, сподели Ивайло Орманков.
Той разказа и за интересен момент преди откриването на изложбата. В залата влезли бежанци от Украйна:
„Съвсем случайно се почука на вратата. Без да съм ги канил или да ги очаквам, влязоха една млада жена на около 30 години и две деца. Тя попита дали говорим руски. Успяхме да се разберем, някак си. Разбрах, че тя и децата й са бежанци от Украйна и са настанени в Дупница и смятат да останат в града. Просто случайно, заради самата сграда, са решили да видят какво има вътре, без да знаят, че това е галерия. Стана ми много мило от тази спонтанна среща за пръв път с бежанци от Украйна. Бяха много усмихнати и дружелюбни, дори малкото момченце много се срамуваше и се скри на една от снимките. Разгледаха. Ние с Милена Попова ги попитахме дали имат нужда от нещо. Те казаха, че нямат. Споделиха, че се чувстват добре и в момента не им липсва нищо. Казаха, че пак ще дойдат“.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular