Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаМинистерски съвет отпусна близо 1 млн. лв за селата Крайници и Червен...

Министерски съвет отпусна близо 1 млн. лв за селата Крайници и Червен брег

Община Дупница получи 985 260 лева финансиране за аварийно почистване на река Джубрена в двете села – Крайници и Червен брег. Сумата е отпусната с постановление №140 на Министерски съвет по искането на Община Дупница за “Аварийно почистване от натлак, храстовидна и дървесна растителност и укрепване на коритото”.

Преди 2 години след проливни дъждове и снеготопене, реката излезе от коритото си в двете села, заливайки земеделски земи и създавайки реална опасност в следствие на ерозионните процеси от наводняване и на застроените имоти в района на двете села с нанасяне на огромни щети.

„На 09.02.2021 г. бе регистрирана чрез “Информация за последици от бедствие” към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет реалната заплаха за живущите в прилежащите площи и за земеделските производители. Веднага бе направен оглед от междуведомствена комисия, изготвена техническа експертиза и подробна количествено-стойностна сметка и входирано искането ни за отпускане на средства за предприемане на  необходимите действия. Искахме това да се случи още през миналата година, но нямаше решение. По-важно е, че вече има положителен резултат и парите преведени. За село Крайници сумата е в размер на 449 395 лв за участък от 1060 метра, а за село Червен брег е 535 865 лева за участък от 1700 метра. Парите вече са по сметката ни и веднага разпоредих да започне изготвянето на документацията за обявяване обществена поръчка”, заяви изпълняващия длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.

Сред дейностите, които се предвиждат са почистване и оформяне на коритото на реката чрез изкопни работи, преместване и депониране на стари и новообразувани наноси, почистване на тревна храстовидна и дървесна растителност, изваждане на дънери и паднали дървета, почистване на отпадъци и замърсени площи. Ще бъде възстановен профила на увредените брегове на засегнатите участъци, укрепени бреговете, възстановяване на функционалността на дренажните ребра по десният бряг на реката при изградената корекция на моста и др.

След големите наводнения в града преди повече от 12 години, Община Дупница всяка година заделя средства от бюджета за почистване на речните корита и невралгичните участъци в града и селата, особено за проводимостта под мостовете в населените места. Всяка година след проверка от междуведомствена комисия, Община Дупница предприема действия по елиминиране рисковете от наводнения и нанасяне на щети.

RELATED ARTICLES

Most Popular