Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоСензационно: Златен рудник открит под връх Бабяшка чука в Белица

Сензационно: Златен рудник открит под връх Бабяшка чука в Белица

Тук са рудниците на цар Соломон, твърди изследователят Илиян Бучков

Златен древнотракийски рудник е открит под връх Бабяшка чука в района на белишкото село Бабяк, съобщи Илиян Бучков от Якоруда, който от години изследва района.

Преди дни той, заедно със спелеолози, е влязъл в рудника и е успял да направи интересни снимки. “Това е един от златните рудници на Соломон. Има още 3-4 наблизо, които са неразпечатани. Рудникът е точно под върха, където пък е храмът на Соломон. Предполагам, че тук е добивано злато допреди 2500-3000 години от племето беси. Има златна руда и бял кварц.

Мястото е свято и силно енергийно. Не бива да се разкопава за добив на злато, но може да се превърне в туристическа атракция”, разказа Бучков, цитиран от „24 часа“. Рудникът е на около 35-40 метра дълбочина, има широко помещение с размери около 3 на 4 м, а след това хоризонтален проход около 270 метра. В рудника спокойно може да влезе човек прав, защото височината е около 1,80 м, а ширината – 2,20 м. Бучков смята, че там е добивано злато по метода с овче руно. Вътре освен златни жили има и бял кварц, който също свети изключително красиво.

Преди десетина година фирма направи в района геоложки проучвания и откри златна жила край село Бабяк, а местните се надяваха да започне добив, за да се разкрият работни места. “Това място е свещено. Всичко, което се търси в Близкия Изток е тук, при нас. Не трябва да се разработва за промишлен добив на злато, а да се превърне в туристическа атракция – ще носи много повече приходи”, категоричен е Илиян Бучков.

Районът е проучван от археолози преди около 50 г. и са намерени интересни артефакти.

Бучков обясни, че за влизането в рудника преди дни е уведомил ръководството на община Белица, а сега се очаква обектът да бъде изследван от специалисти.

Наблизо е известен и друг златен рудник Дуйови дупки, който е проучван през 60-те години на миналия век и дори още стоят минни подпори, част от които са започнали да изгниват.

RELATED ARTICLES

Most Popular