Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаМоника Стойчева избра Дупница за първата си самостоятелна изложба

Моника Стойчева избра Дупница за първата си самостоятелна изложба

  • Спрях с рисуването за над 10 години, но Бог ме върна към него, разкри художничката

  • В „Акварелни вдъхновения“ са включени 28 картини

 

Младата художничка Моника Стойчева избра да представи в Дупница първата си самостоятелна изложба. Тя нареди 28 творби в галерия „Джамията“. Дебютната й експозиция се казва „Акварелни вдъхновения“ и беше открита в понеделник. Уредникът на галерията Ивайло Орманков разказа на откриването, че е попаднал случайно на нейни картини. „Разгледах ги и ми харесаха изключително много.

Гостите на откриването

Поканих я и тя се изненада приятно. Трябваше ни малко технологично време, за да представим картините в този вид. Освен че рисува прекрасно, Моника пише и стихове. Тя е един чудесен човек, с когото се говори лесно на всякакви теми. Радвам се, че тя е в Дупница и представя картините си в нашата галерия“.Орманков прочете и поздравителен адрес от името на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Иконографията на св. Йоан Кръстител

Моника Стойчева е възпитаничка на художествена гимназия и се занимава с рисуване от дълго време. Тя сподели, че в известен период от живота си спира да твори, но отново се връща към четките.
„Бях прекъснала да рисувам за повече от 10 години. Към него отново ме върнаха Бог и иконографията. Бях се записала на курс по иконография в школата към храма „Покров Богородичен“ в София преди няколко години. Това нещо много ми помогна и започнах да рисувам отново. Изложбата ми включва предимно акварелни картини и само една иконография на св. Йоан Кръстител.

Уредникът на Галерия „Джамията“ Ивайло Орманков и художничката

Включила съм и още една картина, която не е акварелна. Тя е направена с техника бял химикал върху черен кадастрон. Последните ми картини са с червени макове, които преобладават. Имам и много есенни пейзажи, предимно експресивни. Надявам се, че на дупничани видяното ще им хареса“, каза пред „Вяра“ Моника Стойчева.
Тя е участвала е заедно със свои колеги в съвместни изложби в Енорийския център, където е била на курс по иконопис, но никога досега не е поставяла експозиция само със свои произведения.

 

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular