Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаНад 80 деца мериха знания по математика на общинско състезание в Дупница

Над 80 деца мериха знания по математика на общинско състезание в Дупница

  • ОбС председателят Костадин Костадинов изненада учениците с голяма торта

  • Антони Стоянов: Обмисляме да създадем общинска школа по математика

Ученици от 1-ви до 6-и клас мериха знания на Общинско математическо състезание „Акад. Георги Наджаков“ в Дупница. Надпреварата има за цел откриването на млади таланти в точната наука.
В съревнованието участие взеха над 80 деца от Дупница, Сапарева баня, селата Самораново и Крайници, както и от София.

Организаторът Антони Стоянов заедно с част от победителите от 1-ви, 3-ти и 4-ти клас

Всяка състезателна тема включваше 15 тестови задачи с избираем отговор. Първите пет задачи бяха по учебната програма за общообразователна подготовка, а задачите от 6-а до 15-а – от разширената и допълнителна подготовка.
В първи клас победителите са двама: Теодор Илиев от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Никола Симеонов от ОУ „Евлоги Георгиев“, които събраха по 33 точки.
При второкласниците над всички бе Станислава Йовева от ОУ „Христо Ботев“ – село Самораново.
Възпитаниците на ОУ „Евлоги Георгиев“ Кристиян Тодоров и Петър Лазаров си поделиха първото място при третокласниците с по 35 точки.
Василена Косовска от Сапарева баня събра най-много точки при учениците от 4-ти клас, а Иван Ганчев от ОУ „Евлоги Георгиев“ е победител в състезанието на петокласниците. При най-големите на първо място се класира Ясен Николов от Частно училище „Изгрев“ – София.

Най-трудните задачи бяха решени заедно с бившия директор на Софийската математическа гимназия.

Малките математици бяха приятно изненадани с голяма торта, подарена от председателя на Общински съвет-Дупница Костадин Костадинов.
„Дано това състезание стане редовно и традиционно. Призовавам за повече такива мероприятия, организирани и проведени от преподавателите в нашата община. Подарих на учениците голяма торта и няколко по-малки за победителите. Да им е сладка математиката!“, написа в социалните мрежи Костадинов.
Той благодари на участниците и на организаторите Антони Стоянов (автор на задачите), директора на ОУ „Евлоги Георгиев“ Тодор Петков и Ценка Стоянова, която е началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” в община Дупница.


„Целта на състезанието е да открием, а след това да изградим чрез стимулиране и мотивиране децата с математически таланти. В нашия град няма природо-математическа гимназия с ранен прием след 4-ти клас и затова ще се опитаме да компенсираме със създаването на общинска школа по математика, в която да може да участват всички деца с доказан талант. След разговори с родителите на наградените деца разбрах, че те не са склонни да ги пращат по София, Кюстендил или Благоевград (където има ПМГ). Има талантливи деца в община Дупница и ще се постараем да работим с тях от най-ранна възраст“, коментира пред „Вяра“ организаторът и бивш директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular