Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятНад 35 загинали и 85 ранени при тежка влакова катастрофа в Гърция

Над 35 загинали и 85 ранени при тежка влакова катастрофа в Гърция

  • Два­ма бъл­га­ри пътували в единия влак, са невредими

  •  Трид­не­вен тра­ур в Гър­ция след теж­ка­та вла­ко­ва ка­тас­т­ро­фа

 

Двамата българи, пътували в катастрофиралия пътнически влак в Гърция, са невредими. Това научи NOVA  от свои източници.

По-рано през деня от консулът ни в Солун Антон Марков съобщи, че има информация за двама ранени при инцидента наши сънародници, които са настанени в болница в града.

Едната пътничка е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение. Другият българин изобщо не е посещавал лечебно заведение, защото нямал оплаквания след сблъсъка.

Гръц­ки­ят ми­нис­тър-пред­се­да­тел Ки­ри­а­кос Ми­цо­та­кис обя­ви трид­не­вен на­ци­о­на­лен тра­ур­за за­ги­на­ли­те в теж­ка­та чел­на ка­тас­т­ро­фа меж­ду път­ни­чес­ки влак и то­ва­рен влак в Се­вер­на Гър­ция, пре­да­де аген­ция АНА-МПА.

Бро­ят на за­ги­на­ли­те от сблъ­съ­ка дос­тиг­на над 36 ду­ши. Очак­ва се жер­т­ви­те още по­ве­че да на­рас­нат, тъй ка­то ня­кол­ко ду­ши са бло­ки­ра­ни в пър­ви­те ва­го­ни на път­ни­чес­кия влак, пи­ше в. “Ка­ти­ме­ри­ни”.

Пра­ви­тел­с­т­ве­ни­ят го­во­ри­тел Янис Ико­но­му съ­об­щи, че от пър­вия мо­мент це­ли­ят дър­жа­вен ме­ха­ни­зъм е бил мо­би­ли­зи­ран и по­ве­че от 500 слу­жи­те­ли ра­бо­тят на те­рен. Там се на­ми­рат и ми­нис­т­ри­те на зд­ра­ве­о­паз­ва­не­то и тран­с­пор­та, ко­и­то са в Ко­ор­ди­на­ци­он­ния цен­тър на граж­дан­с­ка­та за­щи­та. Гръц­ки­ят ми­нис­тър-пред­се­да­тел Ки­ри­а­кос Ми­цо­та­кис ще по­се­ти мяс­то­то на ин­ци­ден­та по-къс­но през де­ня.

Раз­с­лед­ва­не­то на при­чи­ни­те за ка­тас­т­ро­фа­та про­дъл­жа­ва, ка­то ве­че са да­де­ни по­ка­за­ния в по­ли­цейс­ко­то уп­рав­ле­ние на Ла­ри­са.

Длъж­нос­т­ни ли­ца са съ­об­щи­ли, че мно­го от път­ни­ци­те във вла­ка от Ати­на за Со­лун са би­ли сту­ден­ти, ко­и­то са се връ­ща­ли у до­ма след дъл­гия уи­кенд от кар­на­вал­ни­те праз­нен­с­т­ва, пре­да­де Асо­ши­ей­тед прес.

“То­ва е ужас­на тра­ге­дия, ко­я­то е труд­но да се про­у­мее”, за­я­ви за­мес­т­ник-ми­нис­тъ­рът на зд­ра­ве­о­паз­ва­не­то Ми­на Га­га, “съ­чув­с­т­вам на ро­ди­те­ли­те на те­зи де­ца”, до­пъл­ни тя.

Спо­ред пред­се­да­те­ля на проф­съ­ю­за на гръц­ки­те же­лез­ни­ча­ри Янис Ни­цас сред за­ги­на­ли­те при ка­тас­т­ро­фа­та са осем же­ле­зо­път­ни слу­жи­те­ли, вклю­чи­тел­но два­ма­та ма­ши­нис­ти на то­вар­ния влак и два­ма­та ма­ши­нис­ти на път­ни­чес­кия влак, съ­об­щи аген­ци­я­та.

Пре­зи­ден­тът на Гър­ция Ка­те­ри­на Са­ке­ла­ро­пу­лу пре­къс­на офи­ци­ал­но­то си по­се­ще­ние в Мол­до­ва, ко­е­то тряб­ва­ше да про­дъл­жи до 2 март, и ще оти­де на мяс­то­то на же­ле­зо­път­на­та тра­ге­дия в Тем­пи.

Началникът на гарата в Лариса е арестуван във връзка с тежката катастрофа в Гърция тази сутрин. Според експерти човешка грешка е довела до трагедията, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Лекари от болницата в Лариса изразиха опасения, че вероятно жертвите са повече от обявените 40 души. В Гърция е обявен тридневен траур.

От синдикатите съобщават, че седмици преди катастрофата са информирали ръководството на министерството на транспорта за пропуски в организацията на движение в отсечката Солун-Атина. Председателят на асоциацията на машинистите потвърди, че от години не работи електронната система, която предупреждава машинистите за опасност.

Път­ни­чес­ки­ят влак, пъ­ту­ващ към Со­лун, се сблъс­ка чел­но с то­ва­рен влак, дви­жещ се в об­рат­на по­со­ка. По не­из­вес­т­ни за­се­га при­чи­ни два­та вла­ка са се дви­жи­ли по ед­на и съ­ща ли­ния, ко­е­то е до­ве­ло до жес­то­кия сблъ­сък.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular