Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаВеселин Дангов: Надявам се Марек да продължи победния си ход

Веселин Дангов: Надявам се Марек да продължи победния си ход

Оптимист съм, че ще се завърнем в професионалния футбол през парадния вход, категоричен е председателят на фенклуба

 

Веселин Ангелов Дангов е роден на 01.07.1974 година в Дупница. Увлича се по футбола като дете чрез неговия баща Ангел Дангов-върл фен на Марек. На 4 години и половина малкият Веско е заведен от баща си във Велинград заедно с многобройните фенове, отпътували за курортния град, за да наблюдават полуфиналния мач за купата на Съветската армия между Славия и Марек, игран на неутрален терен. Където е мъжки отбор на Марек, там са и феновете, независимо къде и срещу кого играят. От ден на ден малкият Веско попада в плен на футболната магия и е постоянен зрител на стадион „Бончук“, седнал до родителя си.

„Баща ми беше този, който ме запали по Цар Футбол – нещо, с което се гордее моят роден град Дупница“.

От скоро фенклубът на ФК Марек има нов председател и той се казва Веселин Дангов. Това бе и причината да се направи интервю с него. Дангов с удоволствие и много компетентно отговори на зададените му въпроси.

-Веско, от къде и от кога дойде желанието ти да се влееш в редиците на фенклуба на Марек?

През 2014 година при влизането на Марек в А група при треньора Иво Паргов на стадион „Бончук“ стана голяма еуфория, събрахме се всички фенове и учредихме ново ръководство, начело с Борислав Рударски- председател и Румен Тимев-зам.-председател. Избрани бяха и петима членове на Управителния съвет, между които попаднах и аз.

-Каква бе целта с учредяването на фенклуба?

Веселин Дангов е сред най-емблематичните личности на стадион „Бончук“

Всичко това се направи, за да има комуникация с ръководството на клуба, треньорския щаб и футболистите. Редно беше да има по-стегната организация при пътуванията. В интерес на истината дуетът Борислав Рударски и Румен Тимев се справяше добре с тази нелека задача. Успяхме да изградим един добър колектив. Интересът към отбора на Марек се засилваше и тръгнахме да придружаваме мъжкия отбор навсякъде из страната.

-Как се справяхте финансово?

Издръжката на фенклуба ставаше чрез членски внос, но той не бе достатъчен и пътуванията бяха за сметка на нас-феновете. Пътувахме и до Варна, и до по-къси дестинации, имаше много настроение сред феновете, и всичко това бе от това, което виждахме от страна на нашите футболисти на терена.

-Кои ръководители, треньори и футболисти от твоето включване във фенклуба до момента заслужиха твоето внимание и това на членовете му?

От това, което съм чувал до момента от любителите на футбола, добри отзиви има за бившия първи секретар на град Дупница, тогава Станке Димитров, Вергил Бангеов по време на златното поколение на Марек, който е осигурявал всички условия за нормално участие на футболистите във всички видове първенства и турнири не само в страната, но и в чужбина. Добри впечатления   е оставил и бизнесменът Стефан Милушев. В момента сегашният президент на клуба Васил Василев два всичко от себе си за просперитета на Марек.  Сега издръжката се поема най-вече от Община Дупница, Ефбет лига и бившия треньор и президент Цветан Видински.

-Имал ли си досега срещи с ръководството, треньорския щаб и футболистите на Марек?

Лично бях на две срещи с футболистите през 2022 година, като ги попитах дали имат някакви проблеми заради колебливите игри като участници във Втора професионална лига. Отговорът беше – НЕ, нямаме неизплатени суми и нещо, което да ни спъва.

-Кои са реалните причини за отпадането на мъжкия отбор от втора професионална лига през първенството 2021/2022?

Неправилният подход в отделни срещи се оказа фатален. Изпуснати бяха точки в определени мачове и накрая не ни достигнаха 2, за да останем в групата. Тогава президент на клуба и треньор на мъжкия отбор бе Цветан Видински.

-Какво е сега положението в клуба? Има ли промени, най-вече от организационен характер, и какви са те?

Президент на клуба е Васил Василев-много сериозен и отговорен човек. С треньорски задължения е натоварен само старшията Танчо Калпаков. Той също е сериозен и отговорен човек, контактен, отнася се с голямо уважение към нас, феновете, и при покана се явява на срещите ни. Калпаков е оставен на спокойствие, осигурени са му всички условия за нормална работа, успя да изгради един добър колектив и се отнася еднакво към всички футболисти, давайки им равен шанс за изява. Пред него е поставена една единствена цел, а тя е Марек да заеме мястото си във Втора професионална лига. Танчо Калпаков е работохолик, всички вярваме в него и резултатите до момента са налице. В рамките на бюджета направи и добра селекция.

-Усилено се говори, че има помощ и от страна на фенклуба и най-вече от Веселин Дангов.

Кой с каквото може от страна на фенклуба – помага. Като основно задължение считам поддръжката на автобуса и осигуряване на минерална вода и плодове за футболистите. В отделни моменти се направиха опити и за събиране на лични средства, но това беше по време на пандемията, когато наблюдавахме срещите извън оградата.

-Каква е прогнозата на Веселин Дангов за мъжкия отбор на Марек до края на първенството?

Повече от сигурно е, че в първата фаза ще бъдем сред петте, класирали се в челото на нашата група. После с останалите пет от другата група ще има жестока битка за класиране на местата, даващи право за влизане във Втора професионална лига от есента. Всеки мач до края за отбора на Марек ще бъде финал.

-Оптимист ли си?

Повече от сигурен съм, че Марек ще бъде отново във Втора професионална лига през следващото първенство, защото ръководство, треньорски щаб, футболисти и фенове сме едно семейство. Нека да доживеем този тържествен миг – влизане на Марек през парадния вход в професионалния футбол – и тогава вече ще оформим фенклуба юридически. На този етап плътно до мен е опитният Румен Тимев, който дава всичко от себе си, за да пътуваме безпрепятствено и придружаваме любимия си отбор – Марек – навсякъде, където играе.

Ташко СУЛЬОТОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular