Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаНад 60 момичета и момчета рисуваха мандала на щастието в Дупница

Над 60 момичета и момчета рисуваха мандала на щастието в Дупница

  • Децата от „Активно лято“ превзеха Общинския съвет

  • Помагаме на участниците да станат приятели, подчерта шефът на отдела за култура Ценка Стоянова

Децата превзеха залата на Общинския съвет в Дупница, където този месец ще се проведат по-голямата част от заниманията на „Активно лято“ – инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за запълване на свободното време на учениците през част от голямата ваканция. Помещението едва побра желаещите да творят под професионалното ръководство на арт терапевта Мария Анастасова.

Наложи се организаторите да осигурят допълнителни маси и столове, за да се настанят дошлите, които получиха задачата да рисуват мандала на щастието. В заниманието се включиха над 60 момичета и момчета – не само възпитаници на дупнишките училища, но и техни връстници от чужбина – Англия, Германия, прибрали се за известно време при българските си баби и дядовци в Дупница. Не бяха върнати съвсем малки дечица – 4-5 -годишни, доведени от своите майки или баби.


„Активно лято“ отново е изключително посетено. В първия ден 50-60 деца се насладиха на динозавърското шоу от „Щура лаборатория“, което беше на площада. Продължаваме с дейностите, така ще сме целия месец – до края на юли. Всеки ден от 10 до 12 часа са предвидени занимания с деца с различни ръководители. Имаме дейности по арттерапия, спорт. Включили сме много спорт – за първи път ще има йога. Вероятно ще бъде в Спортната зала, с Мирослава Владимирова. Детската табата е с фитнес инструктора Василена Николова. Тази години участниците ще усвоят изкуството на плъстенето с Елена Кацарска от читалище „Христо Ботев”. Пак ще има танцов уърк шоп с „Денс машийн”, като този път ръководител ще е Емил Миланов. С наши дългогодишни сътрудници от БЧК отново ще има занимания по даване на първа помощ. Има и народни танци – една детска хоротека.

От Спортен клуб „Гладиатор” – наш отдавнашен партньор, ще се включат и тая година, за да покажат колко дисциплиниращ спорт е тоекуондото. Ще има и „Училище за театър” с директора на театъра Валентин Балабанов”, обясни Ценка Стоянова – началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” към общината.


Заниманията са за деца от 8 до 12 години и са безплатни за тях. Организаторите припомниха, че една от целите е превенция на противообществени прояви на децата. „Освен заниманията, които развиват творческите умения на децата, с инициативата влияем и на емоциите им, подпомагаме сприятеляването между тях. Уплътняването на свободното им време със занимания ги отклонява от противоправното поведение.

Такава е и идеята на това мероприятие – превенция на противоправното поведение. С ЦОП „За да има щастие в детските очи” ще направим и едно обучение „Приятелство и любов” – това са едни ролеви игри, които ще обучат децата как да се предпазят от агресия и как да не станат обект на агресия”, допълни Ценка Стоянова.
Припомняме, че това е седмото по ред „Активно лято“ в града. Инициатива е сред най-харесваните и се превърна в традиция. Децата прекарват свободното си време по забавен и атрактивен начин, съчетавайки полезното с приятното.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular