Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевград85-годишна е най-възрастният общопрактикуващ лекар в Кюстендилско

85-годишна е най-възрастният общопрактикуващ лекар в Кюстендилско

  • Здравната система ще катастрофира, ако всички медици в пенсионна възраст спрат работа, каза д-р Красимир Панчев

  • Интересът от младите е малък, единици се обучават в МБАЛ Благоевград

Застаряването на лекарите е сред сериозните проблеми на ръководствата на лечебните заведения. Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у нас, които са общо 29 604 за страната, сочат данните на Националния статистически институт към края на 2021 г. На пенсионна възраст – над 65 години, са 18,6 на сто. Проучване на кореспондентите на БТА в страната показа, че активно работят и над 80-годишни медици.
“Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст, се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира”, коментира д-р Красимир Панчев, председател на Лекарската колегия в Кюстендил.
Най-възрастният общопрактикуващ лекар на територията на Кюстендилска област е 85-годишна жена, съобщиха от Регионалната лекарска колегия в Кюстендил. От всичките 389 лекари, членуващи в местната колегия, 152-ма са над 61-годишна възраст, посочиха още от там. Средната възраст на лекарите сред мъжете е 58 години, а тази сред жените – 57.
44% процента от сестринския персонал в кюстендилската многопрофилна болница са в пенсионна възраст, каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Александър Величков. Това са общо 64 души, сред които влизат медицински сестри, акушери, лаборанти. В пенсионна възраст в най-голямото здравно заведение в Кюстендилска област са и 20 процента от лекарите. “Младите хора не остават в големите градове и това не е само при лекарското съсловие. Това е свързано с по-добро заплащане, семейство, деца, образование, култура”, коментира д-р Величков. Според него тенденцията е големите градове да стават все по-големи, а малките – обратното. Въпреки това към момента в кюстендилската болница няма недостиг на медицински специалисти. От няколко години в здравното заведение работят и лекари от Босилеград (Сърбия), които са завършили в България.

“Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира”, каза д-р Красимир Панчев, председател на Лекарската колегия в региона. “Съсловието в малките градове е напълно обезверено, а въвеждащата се в момента електронна система не ни облекчава”, коментира още д-р Панчев. Той посочи, че вече има заявления от медицински специалисти, които декларират отказ да работят със здравната каса. Това ще се отрази зле на здравната система като обслужване от една страна, а от друга – ще доведе до увеличаване на заплащането”, каза още д-р Панчев.
На 85 г. е най-възрастният лекар в МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник – д-р Димитър Димитров, специалист “Уши, нос и гърло”, съобщиха от здравното заведение. В община Трън единственият общопрактикуващ лекар е на 77 г., по данни на Регионалната здравна инспекция. Лекарите споделят, че продължават да работят от любов към професията и към пациентите си.
Младите практикуващи лекари в Пернишка област на възраст до 35 години са 22 или 5.9 процента, а на 65 и повече години са 67 души, което е 18.1 на сто. Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55 – 64 години – 187 или 50.4 процента, съобщиха на БТА от Териториалното статистическо бюро.
Голяма част от персонала на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград е в пенсионна или близка до пенсионната възраст, каза директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Интересът от страна на млади медици е малък, а тези, които идват да се обучават в болницата, са единици. Почти няма отделение, в което да не се изпитва нужда от млади кадри. От гледна точка на сестри и акушерки, обаче, лечебното заведение в последните години „наваксва“ с кадри от Югозападния университет „Неофит Рилски“, каза още директорът на благоевградската болница.
Половината от медиците в МБАЛ „Югозападна“ също са в пенсионна възраст, голяма част са и тези в предпенсионна възраст, каза управителят на болницата д-р Илия Тонев. В лечебното заведение се лекуват пациенти от района на Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна, които са с население общо около 100 хиляди души. Отделно, поради близостта до границата с Гърция и Република Северна Македония, се лекуват и транзитно преминаващи, курортисти от цялата страна, както и българи, които живеят или работят в Северна Гърция, посочи д-р Тонев.
Опит да се привлекат млади кадри е решение на общинските съвети на Петрич и Сандански за отпускане на стипендии на младежи, които изучават медицина, които обаче след това да останат на работа в болницата. В момента такива стипендии получават 10 младежи.
В МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев от общо 60 лекари 16 са пенсионери, а четирима ще се пенсионират до пет години.

RELATED ARTICLES

Most Popular