Monday, May 20, 2024
HomeРегионБобов долНад 9000 души от община Бобов дол настояват за запазване на Спешния...

Над 9000 души от община Бобов дол настояват за запазване на Спешния център

Спасяваме се поединично, излиза ни скъпо, но нямаме избор, оплакват се бобовдолци

В Бобов дол продължават да чакат обещаното им изграждане на нов Център за спешна медицинска помощ. Опасенията на бобовдолци, че може да останат без Спешен център, остават. Причината, както е известно, е в това, че сградата на бившата болница, в която се помещава сегашният център, се продава от синдика на фалиралото лечебно заведение. При появата на купувач помещенията ще трябва да бъдат освободени и градът и околните села да останат без Спешния център и тримата лични лекари. Още преди повече от две години общината предоставя отделен терен за изграждането на новия център. Не липсва и обещание от страна на здравното министерство да изгради новата база, свързано с проект за ликвидация на сградния фонд на Спешната помощ в цяла България. Строителството обаче така и не започна. „Колегите са се справяли и продължават да се справят. Покриваме целия район и нямаме проблем. Що се отнася до изграждането на новия център, нямам представа защо се забави. Само инвеститорът – Министерството на здравеопазването, може да даде отговор на този въпрос. При нас идват само проектите, с които сме запознати, с друга информация не разполагаме. Центърът трябваше да бъде готов до края на 2021 г. Последният разговор по темата, на който съм присъствала, беше преди няколко месеца в Бобов дол. Тогава д-р Бенишев от министерството обеща, че центърът ще бъде изграден максимално бързо. А още не е започнато. В Кюстендил нещата вървят, на тукашния център бе излята и втората плоча, но за Бобов дол нямам идея защо се бавят”, каза в отговор на наши въпроси директорът на ЦСМП – Кюстендил др Албена Рапатинска.

След затварянето на болницата отпреди 10 г. жителите на миньорския град и 17-те села разчитат само на Спешния център и трима лични лекари. Спешният център разполага с един екип, съставен от лекар, фелдшер, медицинска сестра и шофьор, и само с една линейка. Той работи 24 часа в денонощието и на неговата помощ се надяват над 9000 души от общината.

Малко са и специалистите в града. Липсват детски лекар, хирург. Населението се лекува основно в Дупница. „Спасяваме се поединично, кой както намери. Ходим на лекар в Дупница, в Кюстендил, в София. Излиза ни скъпо, но нямаме избор. Още по-страшно ще стане, ако останем и без Спешен център. Тогава не знам какво ще правим”, коментират бобовдолци.

Както сме писали, община Бобов дол опита да откупи помещенията, в които сега се намира Спешният център, но без успех. И двата провели се търга се провалиха заради липсата на други кандидати.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Сега призовавам всички вас, които се кандидатирахте за изборите да направите нещо по въпроса. Нали ще сте представители на населението в Парламента, защо не се разработите малко предварително или чакате ако да минат изборите и тогава отново да Ненаправите нищо. Както до сега! На думи много обещавате, но на действия сте кръгла нула! Този казус засяга и вас, вашите близки и семейства или вие сте ВИП персони, на които веднага се обръща внимание от лекарите или сте богопомазани и не ви се налага да използвате лекарска помощ! И да грамотна съм знам, че Вас и Вие се пише с главна буква, но това е когато се използва в учтива форма и когато се уважава човек! А аз към вас не желая да бъда никак учтива и не ви уважавам!

  2. Браво
    Много добре казано.
    На избори Ни дават много обещания , а след това Си дават власт и пари.
    Българите сме Алчни, Злобни, Завистливи, Мързеливи и Продажни.

    КУПУВАЙТЕ И ПРОДАВАЙТЕ ГЛАСОВЕТЕ СИ И ЩЕ СТЕ УКОРЯВАНИ ОТ ДЕЦА И ВНУЦИ ЗА БЪДЕЩЕТО ИМ, КОЕТО ЩЕ НАСЛЕДЯТ

  3. Абсолютно съм съгласен с казаното по-горе! Но къде ги преброихте тези над 9000 човека? Градинки и пейки му е майката, каква Спешна помощ, какви работни места? Ура, браво и да живей Величкова!

Comments are closed.

Most Popular