Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаНа мини пленер в Околийската къща раздадоха годишните награди на Арт ателие...

На мини пленер в Околийската къща раздадоха годишните награди на Арт ателие „Дон Кези”

Над 60 деца рисуваха Васил Левски в Дупница, гости от Самоков трогнаха с възрожденски песни

Над 60 деца на възраст от 6 до 17 години рисуваха Васил Левски в Дупница. Мини пленерът в чест на Апостола на свободата бе по време на раздаването на годишните награди на възпитаниците на Арт ателие „Дон Кези” в града. За културното събитие, провело се между емблематичните за града галерии „Околийската къща” и „Джамията”, дойдоха гости от Самоков, Благоевград и София, поканени от преподавателката в ателие „Дон Кези” Елена Марулевска. „По този проект работим от няколко години. В двора на галерията в годините Левски беше рисуван от скулптора Румен Георгиев, който е преподавател по изобразително изкуство в училище „Евлоги Георгиев” в града. Художничката Цветанка Христова е рисувала едновременно 3 портрета на Левски. Радвам се, че сега се включиха над 60 деца.

Щастлива съм, че бяхме домакини на такъв пленер с пърформънс. Изключително съм впечатлена от децата от самоковското читалище, които рисуваха и пяха. Вокалната им група ме трогна с изпълненията на възрожденски песни с патриотична тематика. Впечатляващи бяха и изпълненията на китара на бивша възпитаничка на Елена Марулевска. Благодарна съм на всички, включили се в мини пленера, който продължи 3 часа, на родителите, дошли, за да уважат децата си и нас като организатори”, каза уредничката на галерия „Околийската къща” Катя Йоцова.

По време на мероприятието от школа „Дон Кези” връчиха грамоти на всички обучаващи се там деца. Четирима от възпитаниците, чиито дарби са признати от професионалисти на световно ниво, имат постижения и са награждавани на международни конкурси, получиха статуетки. Със статуетка за участието си тръгнаха и представителите на читалището в Самоков.
С мини пленера по повод 185- годишнината от рождението на Левски галерията закрива този сезон. Вратите на изложбената зала ще бъдат отворени отново през септември.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular