Monday, May 20, 2024
HomeРегионСапарева баняНова наредба за преместваемите търговски обекти и рекламните материали приемат в Сапарева...

Нова наредба за преместваемите търговски обекти и рекламните материали приемат в Сапарева баня

Нова наредба ще определи условията и реда за поставяне, регистриране и премахване на преместваеми обекти, на рекламни, информационни, монументално-декоративни елементи и елементи на градското обзавеждане на територията на община Сапарева баня. Проектът за Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи, елементите на градското обзавеждане и за рекламната дейност ще бъде разгледан на предстоящо заседание на Общинския съвет.
Предложението, касаещо наредбата, е мотивирано от необходимостта за привеждането на приетите от местния парламент подзаконови нормативни актове в съответствие с действащ нормативен акт от по-висока степен – Закон за устройство на територията (ЗУТ). Новата наредба ще обедини действащите досега две наредби – за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения и за рекламната дейност, които са съответно от 2004 г. и 2009 г.
В предложения проект са разписани ясни правила относно изискванията към преместваемите обекти и рекламно-информационните елементи и реда, предвиден за разполагането им. Въведени са изисквания за допустимите размери на преместваемите обекти.
В проекта са предвидени текстове, съответстващи на измененията на чл.56 от Закона за устройство на територията, в който се предвижда части от улици, тротоари, площади, озеленени площи за широко обществено ползване и други имоти и обекти – публична общинска собственост, могат да се ползват за извършване на търговска и/или друга дейност на открито чрез съоръжения и елементи – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, щендери, колички и други подобни, въз основа на разрешение, издадено от кмета на общината. Разработени са разпоредби, уреждащи условията и реда за издаване на такова разрешение.
В самостоятелен раздел се регламентират условията и процедурата за поставяне на преместваеми обекти, тъй като е необходима ясна и точна регламентация на изискванията, на които следва да отговарят преместваемите обекти, рекламно- информационни и монументално-декоративни елементи, условията за поставянето им, както и установяване на регламент по отношение на рекламната дейност. За всички обекти, предмет на настоящата наредба, се издава разрешение за поставяне въз основа на подробна схема за поставяне, одобрена от главния архитект на община Сапарева баня. Чрез Приложенията към Наредбата се определя обемът и съдържанието на проектната документация, по която се издава разрешение за поставяне на преместваеми обекти, елементи на градското обзавеждане и рекламно-информационните елементи. Регламентирането предполага конкретизация на различните видове преместваеми обекти и уеднаквяване на изискванията за разполагането им.
На територията на община Сапарева баня може да бъде извършвана рекламна дейност чрез монтиране на различни елементи на външната реклама. Тази дейност следва да е регламентирана и за извършването й физическите или юридическите лица следва да заявят намеренията си и опишат подробно рекламните елементи и позициите. В самостоятелни глави се дефинират видовете рекламни и информационни елементи и рекламната дейност като отправено рекламно послание към неограничен кръг адресати чрез градското пространство, с цел да се стимулира реализация на стоки или услуги, както и рекламните средства. В отделен раздел се конкретизират изисквания към рекламно-информационните елементи, надписите, информационно-указателни табели и фирмени тотеми, както и забрани за поставяне на такива, предвид широката им употреба. Предвид изложеното в отделен раздел се регламентира редът за поставяне и премахването им.
С новата наредба се регламентира и административно-наказателната отговорност за нарушения на същата.
С проекта се предвижда и срок, в който собствениците на преместваеми обекти, рекламни, информационни и декоративно-монументални елементи, поставени без правно основание, да ги премахнат за своя сметка, а именно – в 6-месечен срок от влизане в сила на наредбата. Преместваеми обекти, рекламни елементи и фирмени надписи, поставени върху имоти държавна или частна собственост на правно основание сключен договор за наем или одобрена подробна схема, но без разрешение за поставяне, са длъжни в 6-месечен срок от влизане на наредбата в сила да подадат заявление за издаване на разрешение за поставяне, комплектовано съобразно изискванията на настоящата наредба. Запазва се действието на договорите за наем на общински недвижими имоти до изтичане на сроковете, за които са сключени.
Общинските съветници ще вземат решение по наредбата на заседание на 24 февруари. На заседанието си в четвъртък местният парламент ще разгледа 14 докладни записки. По-голямата част от тях касаят ползването на дървесина по ценоразпис за физически лица от общинската гора.

RELATED ARTICLES

Most Popular