Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионКюстендилНовите мерки затвориха Музеен комплекс „Св. Георги” и джамията „Ахмед бей” в...

Новите мерки затвориха Музеен комплекс „Св. Георги” и джамията „Ахмед бей” в Кюстендил

Затворени за посещение заради пандемичната обстановка са Музеен комплекс „Св. Георги” и джамията „Ахмед бей” в Кюстендил до второ нареждане. Това съобщиха от Регионалния исторически музей. В останалите обекти, оставащи отворени, ще се влиза с един от следните документи – сертификат за ваксинация; официален документ за преболедуване на COVID-19; отрицателен PCR/антигенен тест. Новите противоепидемични мерки в РИМ – Кюстендил са във връзка с изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г.
Отворени са археологическа зала „Асклепий” с експозиция, представяща историята на града и региона от новокаменната епоха (7-ото хил. пр. Хр.) до късното средновековие (17-и в.) и зала „Стримон” с етнографската изложба „Градът и селото”.
Работи къщата музей „Ильо войвода”, разказваща за националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край.
Отворена е и Къща музей „Емфиеджиева къща” с експозиция, представяща градския бит и културата на населението в Кюстендил от края на 19-и и началото на 20-и век;
Къща музей „Димитър Пешев” също посреща посетители с експозиция, посветена на Димитър Пешев и спасяването на българските евреи през Втората световна война и гостуващата изложба на Исторически музей – Брезник „Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях“ на второ експозиционно ниво.
Остават в сила спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, дезинфекцията и носенето на защитни маски на лицето от посетителите и служителите на музея.

RELATED ARTICLES

Most Popular